21 Ağustos 2020 Cuma

CHP’den çiftçilerin borcunu yapılandıracak yasa önerisi

Katlanan borçları nedeniyle ekip biçemeyen çiftçiyi borçlardan kurtaracak yasa önerisi CHP’den geldi. CHP verdiği yasa önerisiyle çiftçinin borçlarının faizlerinin silinip anaparanın yeniden yapılandırılmasını talep etti.

BOLD – Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, salgın koşulları ve iklim değişikliği nedeniyle yaşanması olası arz-talep krizinin önüne geçilebilmesi için, tarımsal kredilere uygulanan faizlerin silinmesi ve borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili bir yasa teklifi hazırlandı.

ÜRETİMDEN KAÇIŞ HIZLANDI

Cumhuriyet’ten Cemil Ciğerim’in haberine göre CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu’nun Meclis Başkanlığı’na sunduğu öneride, Türkiye’nin tarımsal üretimde ciddi risklerle karşı karşıya kaldığı vurgulanarak önlemlerin bir an önce alınması istendi. Hancıoğlu, teklifinin gerekçesinde, “İthalata dayalı tarım politikası ve gıda enflasyonunu üretici fiyatları üzerinden baskılama uygulaması, sürekli olarak Türk çiftçisini üretimden vazgeçmeye zorladı. Bu duruma bir de yüksek maliyetli mazot, gübre, tohum, ilaç ve enerji kullanım bedelleri eklenince üretimden kaçış daha da büyük ivme kazandı” dedi.

FAİZLERİ SİLİNECEK BORÇLAR YAPILANDIRILMALI

Tarımsal üretim niteliği olan yaklaşık 4 milyon hektarlık arazide üretim yapılmadığını vurgulayan Hancıoğlu, “2019 yılı verilerine göre Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 2 milyon 260 bin çiftçinin bankalara yaklaşık 120 milyar, kooperatiflere ise 10 milyar liralık tarımsal kredi borcu bulunmaktadır. Tarımsal üretimimizi sürdürülebilir kılmak istiyorsak ivedilikle üreticilerimizin sırtındaki ağır borç yükünü ortadan kaldırmak zorundayız. Atılması gereken adımların başında borçların faizlerinin silinerek borç anaparalarının yeniden yapılandırılması zorunludur” dedi.

AYM cezaevinde işkence için “eziyet suçundan soruşturma” istedi ve tazminata hükmetti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder