21 Ağustos 2020 Cuma

AYM cezaevinde işkence için “eziyet suçundan soruşturma” istedi ve tazminata hükmetti

Sınava götürülen üniversite öğrencisinin cezaevi tuvaletinde darp edilmesiyle ilgili sürüncemede bırakılan yargı süreciyle ilgili Anayasa Mahkemesi “eziyet suçundan” soruşturma istedi.

BOLD – Sınava götürülen tutuklu üniversite öğrencisi, Bayrampaşa Cezaevi tuvaletinde uzman çavuş ve 10 jandarma tarafından darp edildi. Uzman çavuşa yaralama suçundan verilen para cezası ertelendi. Cezayı yetersiz bulan Anayasa Mahkemesi, eziyet suçundan soruşturma yürütülmesini istedi.

AYM, tutuklu öğrenciye 70 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti. Kararda, devletin benzer ihlallerin önüne geçebilmesi amacıyla, sorumluların uygun ve yeterli cezalar ile cezalandırılmalarını sağlanması gerektiği belirtildi. Mahkeme, ayrıca davaya dahil edilmeyen askerlerin de yargılanmasını istedi.

Cumhuriyet’in haberine göre 2007’de Kırklareli Cezaevinde örgüt üyeliği iddiasıyla tutuklu olan Fırat Can, okuduğu Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinin sınavlarına girmek için İstanbul’a getirildi. Fırat Can, sınav sonrası Kırklareli’ne götürülmek üzere Bayrampaşa Cezaevine götürüldü. Maslak Sevk Bölüğü, ring aracına bindirmeden önce Can’dan parmağındaki alyansı çıkarmasını istedi. Bunu kabul etmeyen Can, bir uzman çavuş ve emrindeki 10 asker tarafından tuvalete götürüldü.

PARA CEZASI ERTELENDİ

Tutuklu Can, “Tuvalette dövüldüğünü, hayalarının sıkıldığını, copla boğazına vurulduğunu ve kendisine hakaret edildiğini” belirtti. Can, Kırklareli Cezaevine dönmesinin ardından savcılığa suç duyurusunda bulundu. Can, sevk edildiği hastanede darp edildiğine ilişkin doktor raporu da aldı. Eyüp Cumhuriyet Savcılığının başlattığı soruşturmada ifade veren uzman çavuş M.N.T, “Olayı hatırlamıyorum, kimseyi darp etmedim” dedi. Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi, açılan dava sonucunda uzman çavuşa, “Kamu görevlisinin sahip olduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kasten yaralama” suçundan 3 bin TL adli para cezasına çarptırdı. Mahkeme, cezayı da erteledi.

AYM, ‘EZİYET’ DEDİ

Can, mahkemenin kararını Anayasa Mahkemesine taşıdı. Başvuruyu değerlendiren AYM, Fırat Can’ın yaşadıklarının “eziyet” olduğunu kaydederek, ihlal kararı verdi. İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yargılamanın yeniden yapılmasına da hükmeden AYM, kararın bir örneğini mahkemeye gönderdi. AYM, Can’a 70 bin TL manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

FİİLLE ORANTILI CEZA ALMALI

Kararda, yargılamanın 7 yıl 8 ay sürmesinin de makul olmadığı belirtildi. AYM kararında, cezaevindeki eziyet olayında cezasızlığa işaret edildi. “Somut olayda, soruşturmanın etkinliğinin sağlanmasının koşullarından biri olan sorumluların fiilleriyle orantılı ceza almaları koşulunun yerine getirilmediği ve cezasızlık sonucunu doğurduğu” ifade edildi.

SORUMLULARA UYGUN VE YETERLİ CEZA VERİLMELİ

Devletin bu tip ihlallerin önüne geçmesi için sorumlulara gerekli cezayı vermesi gerektiği vurgulanan kararda, “Bu durum benzer ihlallerin önüne geçebilmek amacıyla caydırıcılığın sağlanması için devletin, sorumluların uygun ve yeterli cezalar ile cezalandırılmalarını sağlayabilecek nitelikte bir ceza soruşturması yürütme konusundaki yükümlülüklerine açıkça aykırılık oluşturmaktadır” denildi.

DİĞER ASKERLER DE YARGILANMALI

Kararda, sadece uzman çavuşun değil, diğer askerlerin de darp olayından sorumlu olarak yargılanması gerektiğine dikkat çekildi.

Koğuş arkadaşlarına moral verdiği için 4 yıldır hücrede tutuluyor!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder