24 Ocak 2021 Pazar

Yunanistan’la istikşafi görüşmeler başlıyor: Tarafların beklentilerindeki farklar neler?

Yunanistan’la Türkiye arasında Ege Denizi’ndeki tartışmalı konuların masaya yatırıldığı, 2002-2016 arasında devam eden istikşafi görüşmeler, pazartesi günü İstanbul’da yeniden başlayacak. Ancak görüşmeler öncesi iki taraftan gelen açıklamalar farklı beklentileri ortaya koydu.

BOLD – Türkiye ile Yunanistan arasında Ege Denizi’nde çatışma riskinin azaltılması ve karşılıklı güvenin arttırılması için 12 Mart 2002’de başlatılan istikşafi ((keşif, tanıma amaçlı görüşme) görüşmelerin 61’incisi pazartesi günü İstanbul’da yapılacak. En sonuncusu 1 Mart 2016’da yapılan görüşmelerin Ege’de yaşanan sorunların giderilmesine vesile olması ümit ediliyor.

Türkiye ve Yunanistan, Ege sorunlarına her iki tarafın da kabul edebileceği, “adil, kalıcı ve kapsamlı” çözüm için zemin hazırlamak amacıyla istikşafi görüşmelere 12 Mart 2002’de Ankara’da başlamıştı.

Dönemin Yunan hükümeti tarafından askıya alınan görüşmeler, bu tarihten sonra siyasi istişareler formatında devam etmiş ancak istikşafi çerçeveye dönmemişti.

2021’DE TANSİYON YÜKSELDİ

Yaz aylarından bu yana zaman zaman artan gerilimin devamında, kasım ayı sonunda Türkiye Oruç Reis sismik araştırma gemisini tartışmalı sulardan çekmişti.

10 Aralık’ta yapılan Avrupa Birliği zirvesinde de liderler, Doğu Akdeniz’deki tartışmalı sularda süren sondaj çalışmalarından sorumlu olduğu gerekçesiyle yaptırım uyguladığı Türk şirketleri ve vatandaşları listesine yenilerinin eklenmesine karar vermişti.

22 Aralık’ta Türkiye, Oruç Reis’i bir kez daha sismik araştırma için Akdeniz’e gönderdi ancak bu kez tartışmalı sulara değil, Antalya yakınlarındaki Türk karasuları için 15 Haziran 2021’e kadar NAVTEX yayımlandı.

12 Ocak’ta da iştikşafi görüşmelerin başlayacağı açıklandı.

İKİ TARAF DA GÖRÜŞMELERDEN UMUTLU

Yunanistan, temel politikası çerçevesinde sadece deniz yetki alanlarının belirlenmesi sorununu ele almak isterken Türkiye, statüsü belirlenmeyen ada ve adacıklar, hava sahası ve silahlandırılan Yunan adaları konusunu da masaya taşımak istiyor.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Türkiye ile gelecek hafta yapılacak istikşafi görüşmelere umutlu bir şekilde yaklaşacaklarını ancak egemenlik hakları olarak gördükleri konuları müzakere etmeyeceklerini söylemişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Brüksel’de yaptığı temaslarının ardından yaptığı değerlendirmede sorunların kısa bir sürede çözülemeyeceğini ancak somut adımlar atarak süreci kalıcı hale getirmek istediklerini belirtmişti.

HULUSİ AKAR’DAN ATİNA’YA UYARI

Yunanistan ile sorunların hak, hukuk ve hakkaniyet çerçevesinde ele alınmasını ve bir çözüme ulaşılmasını umduklarını belirten Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Bu kapsamda komşumuzdan beklentimiz, Türkiye’nin Ege’de, Doğu Akdeniz’deki hakkına, hukukuna saygı göstermesi ve birtakım yanlış anlaşılmalara sebep olabilecek açıklama ve eylemlerden artık vazgeçmesi ve kaçınmasıdır” dedi.

DENDİAS: MÜZAKERELER İÇİN OLUMLUYUZ

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendia da, Atina yönetiminin Türkiye ile yapılacak istikşafi görüşmelere olumlu yaklaştığını belirtti ve “Umarım Türk tarafı da aynı ruhla gelir” ifadesinde bulundu.

Dendias, iki ülke yönetimlerinin müzakerelerde ortak bir noktada buluşamaması halinde konuyu Lahey’deki Uluslararası Mahkemeye götürmek için bir metin üzerinde anlaşmak zorunda kalacaklarını belirtti.

Dendias, “Açık olmak istiyorum, Ege ve Doğu Akdeniz’deki münhasır ekonomik bölge ve kıta sahanlığı konuları uluslararası hukuk temelinde sınırlandırılmalıdır” ifadesini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı, görüşmelerinde adaların askerden arındırılması konusunun ele alınmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

Uluslararası Kriz Grubu’ndan Türkiye’de yükselen milliyetçilik uyarısı

Yunanistan’la istikşafi görüşmeler başlıyor: Tarafların beklentilerindeki farklar neler? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder