IMF, aralarında Türkiye’deki 3.2 milyon KOBİ’nin de yer aldığı küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin koronavirüs salgınının oluşturacağı bir iflas dalgasıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
BOLD – Uluslararası Para Fonu (IMF), Kovid-19 salgınından dolayı belirli firmaların pazarı domine etmesinin, küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri (KOBİ) iflasa sürükleyebileceği konusunda uyardı.
SAĞLIK FİRMALARININ GÜÇLERİ ARTTI
Aralarında Profesör Ufuk Akçiğit’in de bulunduğu ekonomistlerin IMF ile beraber hazırladıkları “Firma Pazar Güçlerindeki Artış ve Rekabet Politikaları” raporunda, salgın dolayısıyla belirli firmaların pazarı domine etmesi devam ederse ileride KOBİ’lerin bir iflas dalgasıyla karşı karşıya kalabileceği vurgulandı. Gelişmiş ekonomilerde belirli halka açık firmaların pazardaki güçlerinin ciddi derecede arttığının altını çizen rapor, özellikle sağlık ve teknoloji gibi sektörlerdeki firmaların piyasadaki güçlerinde keskin bir artışın yaşandığına işaret ediyor.
PİYASA DENETİMLERİ ARTIRILMALI
Raporda pazardaki güçleri giderek artan sağlık ve teknoloji firmalarının, satın alma ve birleşmeler yoluyla piyasadaki konumlarını güçlendirdikleri ve sektördeki dinamizmi düşürdüğü belirtilirken, artan piyasa gücünün para ve maliye politikalarının etkinliğini de düşürdüğüne değiniliyor. Düzenleyici kuruluşların birleşmeler konusunda dikkatli olması gerektiğini ifade eden rapora göre, piyasa denetimlerinin de artırılması önerildi.
TÜRKİYE’DE GİRİŞİMLERİN YÜZDE 99.8’İ KOBİ
Türkiye’de mevzuat gereği 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 125 milyon Türk Lirasını aşmayan girişimler KOBİ olarak tanımlanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren 3 milyon 221 bin girişim KOBİ sınıfına giriyor. KOBİ’ler toplam girişim sayısının yüzde 99,8’ini oluşturuyor. KOBİ’ler istihdamın yüzde 72,4’ünü, cironun yüzde 50,4’ünü, üretim değerinin yüzde 44,1’ini oluşturdu.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder