17 Mart 2021 Çarşamba

Öğrencileriyle satılık okul: 27 bin öğretmen işsiz kaldı

700 bin öğretmen atama beklerken hükumet bu yıl içerisinde 20 bin sözleşmeli öğretmen atayacağını duyurdu. Daha 20 bin öğretmenin ataması yapılmadan salgın nedeniyle batan bin okuldaki 27 bin öğretmen işsizler ordusuna katıldı. Batan okullar internetten öğrencileriyle satışa çıkarıldı.

BOLD – Son bir yıl içinde yaklaşık bin özel okul kapandı, 27 bin öğretmen ve personel işini kaybetti. Salgında ekonomik krize giren özel okul sahipleri ise çareyi binalarını öğrencileriyle birlikte satmakta buluyor.

ÖĞRENCİLERİYLE İNTERNETTEN SATIŞA ÇIKARILDI

Özel okulların bir bölümü, salgın nedeniyle büyük bir ekonomik krizin içinde. Türkiye’nin pek çok il ve ilçesinde çok sayıda özel okul, sahipleri tarafından öğrencileriyle birlikte satılığa çıkarıldı. “Sahibinden” emlak sitesine “satılık okul” bilgisiyle girildiğinde çıkan ilk sayfada, 16 satılık okul ilanı bulunuyor.

ÖĞRENCİLİ VE KULLANIMA HAZIR

Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre İstanbul Ümraniye’de 1 milyon 750 bin lira bedelle satışa çıkarılan “250 öğrenci kapasiteli” okulun ilanında, “Eğitim dönemi sonuna kadar çevirecek durumda. Öğrencili ve kullanıma hazır. Okullar bölgesinde, sorunsuz okul” açıklaması bulunuyor. Maltepe’de 1 milyon 200 bin liraya devren satışa çıkarılan “merkezi konumdaki” özel okulun ilanında, “Metro ve otobüs duraklarına çok yakın, 400 kontenjanlı, büyük bahçeli, hazır öğrencili, ruhsatlı” bilgileri veriliyor.

KAPALI OKUL İÇİN 45 MİLYON İSTENİYOR

“Antalya’da tektir, eşi benzeri yoktur” denilerek 45 milyon TL’ye satışı çıkarılan özel okul da ilanda şöyle tanıtılıyor: “Antalya’da 1500 öğrenci, (istenildiği takdirde öğrenci sayısı 2 bin 500 adete artırılabilir) 60 öğretmen ve 10 hizmet görevlisi kapasitelidir. Okul faaliyette değildir. Öğrenci başına Milli Eğitim Bakanlığı tarafından teşvik alınabilir. Okulumuzun yerleşim alanı 7 bin metrekare, tüm arsa alanı ise 20 bin metrekaredir.”

KONTENJAN 350, MEVCUT ÖĞRENCİ SAYISI 150 CİVARI

Bağcılar’da 3.5 milyon TL’ye “MEB ruhsatlı devren özel okul” ibaresiyle satışa çıkarılan okulun ilanı da şöyle: “Kurum binası ortaokul ve liseden oluşmaktadır. Toplam kontenjan 350 öğrencidir. Şu an kuruma kayıtlı 150 civarı öğrenci bulunmaktadır. Kurumda 18 derslik, laboratuvar, müzik ve görsel sanatlar dersliği, bilişim teknolojileri dersliği, kütüphane, gösteri ve sinema salonu, beden eğitimi ve spor salonu, otopark bulunmaktadır. Kurum koridorları oldukça geniş olup, öğrencilere rahat bir teneffüs ortamı sunmaktadır.”

27 ÖĞRETMEN İŞİNİ KAYBETTİ

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, pandemi etkisiyle dayanma gücü olmayan bin civarında okulun kapandığını belirterek, “Öğrenci kaybı 350 bin civarında ve giderek yüzde 25’e doğru yaklaşıyor. Daha üzücü olan 27 bin civarında kişi işini kaybetti. Öğrencilerin yaklaşık 250 bini okul öncesinde ve şartlar normale döndüğünde süratle geri gelir. Velilere tavsiyem, yıllara dayanan geçmişi olan ve bu tip fırtınaları sarsılmadan atlatan kaliteli özel okulları tercih etmeleridir” dedi.

Sayıştay raporları yolsuzluk yapan kamu yöneticilerinin denetimine giriyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder