AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararnamesinden saatler sonra Avrupa Konseyinden açıklama geldi. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Buric, kararı ‘yıkıcı bir haber’ olarak niteledi.
BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 2011 yılında Türkiye’de gerçekleştirilen Avrupa Konseyi toplantısında kabul edilen ve ismini ev sahibi şehrin isminden alan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı Avrupa Konseyi’nin tepkisini çekti.
Türkiye’nin de üyesi olduğu Konsey’in Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, “Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkması yıkıcı bir haber” dedi.
“BÜYÜK BİR GERİLEME”
Buric, “Avrupa Konseyi’nin İstanbul Sözleşmesi 34 Avrupa ülkesinde yürürlükte ve kadınlarla kızları, toplumlarımızda her gün karşılaştıkları şiddetten korumak için uluslararası alanda bir altın standart olarak kabul görüyor. Bu hamle, kadınları ve kızları koruma mücadelesinde büyük bir gerileme. Yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa’da ve ötesinde de kadınların korunmasını tehlikeye atıyor” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE, İLK İMZALAYAN VE ONAYLAYAN ÜLKE İDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan Karar’a göre, Bakanlar Kurulu Kararı ile 2011’de onaylanan ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ feshedildi.
Avrupa Konseyinin ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ İstanbul’da imzalandığı için uluslararası camiada ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak biliniyor.
Türkiye, 2011 yılında kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ve onaylayan ülkeydi. Toplamda 46 imzacısı bulunan Sözleşme, 11 ülkenin onayıyla 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe girmiş ve Temmuz 2019 itibariyle 34 devlet ve Avrupa Birliği tarafından da onaylanmıştı.
ÇEKİLEN İLK ÜLKE OLDU
Sözleşme, uluslararası hukukta kadına karşı şiddetin, kadın erkek eşitsizliğinin ve kadınlara karşı yapılan ayrımcılığın sonuçları olduğuna vurgu yapan ilk sözleşme olma özelliğine sahip.
Türkiye, söz konusu anlaşmayı imzaladıktan sonra, anlaşmadan çekilen ilk ülke oldu.
Sözleşmenin en erken yürürlüğe girdiği ülkeler Türkiye’nin yanı sıra Arnavutluk, Andorra, Avusturya, Bosna Hersek, Danimarka, İtalya, Karadağ, Portekiz, Sırbistan, İspanya oldu.
Avrupa Birliği ise sözleşmeyi 13 Haziran 2017 tarihinde imzaladı.
İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan Avrupa Konseyi üyesi bazı devletler, onu onaylamayarak uygulamaya koymadı.
Macaristan, Bulgaristan, Slovakya ve Letonya gibi bazı ülkeler İstanbul Sözleşmesini onaylamayı reddediyor.
SÖZLEŞMENİN AMACI NEDİR?
İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle çok yönlü mücadele amacıyla hazırlandı.
Taraf devletlerden beklenen öncelikli olarak kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak; şiddet mağduruna ve failine karşı destek politikaları oluşturmak.
Sözleşme kapsamında taraf devletlerin tüm ilgili organlar, kurumlar ve örgütlerle iş birliği içerisinde olması ve koordinasyon biriminin kurulması öngörülüyor.
Bunun yanında kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetin tüm mağdurlarının korunması ve bunlara yardım edilmesi için kapsamlı bir çerçeve, politika ve tedbirler tasarlamak da sözleşmenin amaçları arasında.
medyaboldErdoğan, Meclis’in yetkisini gasp etti: İstanbul Sözleşmesiyle ilgili kararı yok hükmünde
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder