19 Mart 2021 Cuma

Özel okul öğretmenleri işsiz kalmaktan endişeli

Kısa çalışma ödeneği ay sonunda kalkacak. Pandemi nedeniyle birçok haklarından mahrum kalan özel okul öğretmenleri, kısa çalışma ödeneğinin kalması sonrası işsiz kalmaktan endişe ediyor. 

BOLD – Salgın döneminde özel okul öğretmenlerinin yaşadığı mağduriyet arttı. Yönetimleri tarafından baskıya maruz kalan öğretmenler aynı zamanda ay sonunda kısa çalışma ödeneğinin (KÇÖ) kalkması nedeniyle işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya.

SALGINDA BİRÇOK HAKLARINDAN MAHRUM KALDILAR

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, özel okullarda çalışan öğretmenlerinin de aldığı kısa çalışma ödeneğinin mart ayı itibariyle sonlanacağı açıkladı. Salgında bu ödenekle dahi birçok haklarından mahrum kaldıklarının altını çizen öğretmenler şimdi de işsiz kalmaktan korktuklarını vurguladı. Özlük haklarıyla ilgili de birçok mağduriyet yaşadıklarının altını çizen özel okul öğretmenleri sözleşmelerin bir yıllık yapılıyor olmasının da oluşturduğu tehdide işaret etti.

SENELİK SÖZLEŞMELER ÖĞRETMENLERİ MAĞDUR EDİYOR

BirGün’den Yaren Çolak’a konuşan Özel Sektör Öğretmenleri Birlikteliği Derneği (ÖSOBDER) üyesi olan Güneş Aydoğan Korkmaz, özel okullarda yaşanan özlük hakları sorununa dikkat çekti. Bunun da 5580 Özel Öğretim Kurumları Kanunu nedeniyle gerçekleştiğini vurgulayan Korkmaz, “Bizim özlük haklarımız bu kanunun 9’uncu maddesinde belirtiliyor. Bu madde kapsamında da öğretmenlerle bir yıllık sözleşme yapılıyor. Bununla özel okul öğretmenlerinin ihbar ve işe iade davası açma hakkı elinden alınıyor” dedi.

“SENEYE” VURGUSUYLA BASKI YAPILIYOR

Yapılan bir yıllık sözleşme ile okul yönetimi tarafından “seneye” vurgusu yapılan baskılara maruz kalındığını aktaran Korkmaz, “Öğretmenin söz hakkını elinden alıyor. Her cümle de bir ‘seneye’ var. Bu baskılar nedeniyle öğretmenler maalesef ki ekonomik kaygılar güderek kurumda kalma refleksi ile davranıyor ve eğitim ister istemez sekteye uğruyor. Biz de diğer öğretmenlerle aynı haklara sahip olmak istiyoruz. En azından bir güvence istiyoruz” dedi.

MAAŞLAR ÖDENEMEYEBİLİR

Pandemi döneminde alınan kısa çalışma ödeneği desteğinin kalkması ile işten çıkarmaların artmasından endişe ettiklerini aktaran ÖSOBDER üyesi Yusuf Şanlı ise “Bundan sonra işten çıkarmaların artması veya maaşların ödenmemesi söz konusu. KÇÖ’nün kalkması ile beraber kurumlar küçülmeye gidebilir” dedi.

ÖĞRETMENLERİN DERS SAATİ ARTTI

Salgın sürecinde KÇÖ’nün oluşturduğu mağduriyete de değinen Şanlı, “KÇÖ normalde işyerlerinde faaliyetin 1/3 oranında azalması itibariyle fondan aktarılan bir ödeme şekli. Ancak eğitimde ders saatinde azalma olmadı hatta arttı. Ayrıca KÇÖ nedeniyle sigorta primleri de eksik yatırıldı” dedi.

“Erken seçim öncesi büyük bir siyasi mühendislik yapıldı”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder