16 Mart 2021 Salı

Borç batağındaki vatandaş silaha sarıldı: Hacze gelen avukatı öldürdü

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde haciz işlemi için gittiği evde silahla saldırıya uğrayan avukat Ersin Arslan hayatını kaybetti. Türkiye’de açılanan paketler, reform çalışmaları kanayan yarayı durdurmaya yetmiyor. Krizde iç piyasayı canlandırma adına ucuz kredilerle borçlandırılan vatandaşların sayısı 34 milyona, borç miktarı da 866.6 milyar liraya ulaştı.

BOLD – Gebze’de evine gelen memurlara haczi yaptırmak istemeyen borçlu ev sahibi Y.Y., belinden çıkardığı tabanca ile Avukat Ersin Arslan’a ateş etti.

Arslan kanlar içinde yere yığılırken, ihbar üzerine adrese polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Karın bölgesinden yaralandığı belirlenen Ersin Arslan, ambulans ile bir özel hastaneye kaldırıldı. Tedaviye alınan Avukat Arslan, doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

Polis ekipleri, ev sahibi Y.Y.’yi olayda kullandığı tabanca ile birlikte gözaltına aldı.

BAKAN GÜL’DEN KINAMA

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, haciz işlemi için gittiği Kocaeli Gebze’de silahlı saldırı sonucu avukatın öldürülmesini kınadı.

YOKSULLUK ARTTI

2015 yılından itibaren yavaşlayan, 2018 yılının başlarından itibaren de aşağı yönlü bir seyir izleyen Türk ekonomisi, 2020 yılında ödemeler dengesi-döviz krizi, özel sektör ile hane halkı borç krizinin yanı sıra bankacılık krizleriyle sarsıldı. Bu mali krizlerin yanı sıra her türden manipülasyona rağmen çift haneden inmeyen enflasyon ve işsizlik sonucu yoksulluk da arttı.

SOSYAL YARDIM ALAMAYAN 1,5 MİLYON YENİ YOKSUL

Dünya Bankasının 2020 Yoksulluk ve Paylaşılan Refah Raporu, koronavirüs salgınının ülkelerde derinleştirdiği ekonomik kriz yüzünden 150 milyona yakın insanın daha aşırı yoksulluğa sürükleyebileceğini ortaya koydu. Rapora göre, Türkiye’de 1,5 milyonluk yeni bir yoksullar katmanı oluştu. Türkiye’de yoksul hanelerin oranı yüzde 10,4’ten yüzde 14,4’e çıktı. Oluşan yeni bir buçuk milyonluk yoksulluk katmanı içinde yer alanların yüzde 23,4’ü herhangi bir sosyal yardım almıyor.

PANDEMİ SÜRECİ İŞÇİLERİ VURDU

Özellikle pandemi sürecinde ücretsiz izin, esnek ya da kısmi çalışma yöntemleriyle işçi ve emekçiler açlığa terk edilirken, diğer tarafta sermayeye yönelik ardı ardına yardım paketleri açıklandı. İşçiler ise ‘ücretsiz izin’ adı altında günlük 39,24 lira verilerek açlık sınırının altında yaşamaya zorlandı. Hane halkına ise dört ay boyunca 1000-1500 TL’lik yardımlar yapıldı.

Yine DİSK-AR’ın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yöntemini esas alarak Kovid-19’un yarattığı gerçek istihdam kaybını ve işsizliğe ilişkin yaptığı hesaplamada, Kovid-19 etkisiyle yenilenmiş geniş tanımlı işsiz sayısı ve iş kaybı Eylül 2020’de 10 milyona yaklaştı. Revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik ve iş kaybı yüzde 27,6 olurken, son bir yılda 733 bin kişinin daha azalmasıyla istihdam oranı yüzde 44,1 geriledi.

GELECEKLER İPOTEKLİ

MA’dan Selman Güzelyüz’ün derlediği rakamlara göre, iktidar ekonomideki baş aşağı gidişin önüne geçip, iç tüketimi canlandırmak için yurttaşları düşük faizli kredilerle borçlandırdı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, bireysel kredi müşterilerinin sayısı 2019 Temmuz’da 31,3 milyon kişi iken, 2020 Temmuz’da 33,4 milyon kişiye yükseldi. Yani son bir yılda 2,1 milyon kişi birden arttı. 2021 Şubat ayında ise bu rakam 34 milyon 4 bin kişiye yükseldi. Bu kişilerin kredi borcu da 618.5 milyar liradan 866.6 milyar liraya ulaştı.

Sandıkta kaybeden AKP yasayla kazanıyor: 230 değişiklik!

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder