17 Mart 2021 Çarşamba

Türk ve Yunan bakanlar uygun atmosferde bir araya gelecek

Ankara ile Atina arasında Doğu Akdeniz’deki gerilimi aşmak için yeniden başlatılan istikşafi görüşmelerin 62’nci turu yapıldı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, ‘uygun atmosferde’ Çavuşoğlu ile buluşmayı istediğini söyledi.

BOLD – Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan istikşafi görüşmelerin 62’nci turu başkent Atina’da gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanlığı, istikşafi (istişari) görüşmelerin yapıldığını Twitter hesabından duyurdu.

İki ülke arasındaki görüşmeye Türkiye’den Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Çağatay Erciyes, Denizcilik ve Havacılık Daire Başkanı Barış Kalkavan’ın katıldığı;  Yunanistan’ı ise diplomat Pavlos Apostolidis ve Ifigenia Kanara’nın temsil ettiği bildirildi.

Atina’da Grand Bretagne Oteli’ndeki görüşmenin dört saat sürdüğü bildirildi. İki ülke arasında üst düzey diplomatların katılımı ile bugün de siyasi görüşmelerin yapılması planlanıyor. İki ülke arasındaki görüşmelerin bir sonraki turunun İstanbul’da yapılacağı bildirildi.

YUNAN BAKAN GÖRÜŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

Görüşmeleri değerlendiren Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Yunan hükümetinin görüşmelerde ‘ortak bir zemin’ arayışında olduğuna işaret ederek, görüşmelere iyi niyetle katıldıklarını ifade etti.

Yunanistan ile Türkiye arasında tek bir görüş ayrılığı olduğunu ifade eden Dendias, bunun da Ege ve Doğu Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge ile kıta sahanlığının belirlenmesi olduğunu söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı, buna çözümün uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) temelinde bulunması gerektiğini de kaydetti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelmeyi istediğini ifade eden Dendias, ancak böyle bir görüşmenin “uygun bir atmosferde” gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ile Türk mevkidaşı Çavuşoğlu, 8 Ekim 2020’de Slovakya’nın başkenti Bratislava’da görüşmüştü

BEŞ YIL SONRA GÖRÜŞMELER YENİDEN BAŞLAMIŞTI

Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin ilki 2002 yılında Ankara’da yapılmıştı. 1 Mart 2016 tarihinden beri ara verilen görüşmelere bu yıl 25 Ocak tarihinde İstanbul’da Dolmabahçe Çalışma Ofisi’ndeki toplantıyla yeniden başlanmıştı.

Ankara ile Atina arasında istikşafi görüşmelerin başlamasına Almanya aracılık etmişti. Görüşmelerde Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanı sorununa ve doğal gaz anlaşmazlığına henüz bir çözüm aranmıyor.

Yunan hükümet çevrelerinden alınan bilgilere göre henüz sadece iki ülke arasında gerçek bir diyalog için ortak zemin olup olmadığı araştırılıyor. Görüşmeler aynı zamanda iki ülke arasında tansiyonun yükselmesi halinde temasın sürmesi açısından bir emniyet supabı görevi görüyor.

Mısır’dan Türkiye’ye 10 şart

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder