17 Mart 2021 Çarşamba

Libya’yı seçime götürecek geçici hükümet görevi devraldı

Libya’nın birlik hükumeti Salı günü ülkenin doğusunu ve batısını kontrol eden iki rakip yönetimden görevi devraldı. Ülkede yaklaşık 10 yıldır devam eden şiddetin ve çatışmaların ardından iktidar devri sorunsuz oldu. Geçici hükumet, Aralık ayında ülkeyi seçimlere götürecek.

BOLD – Libya’da, ülkeyi 24 Aralık’ta seçimlere götürecek geçici birlik hükümeti dün resmen görevi devraldı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı ve Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Fayiz Es Serrac, Trablus’ta düzenlenen törenle görevi Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi ve Başbakan Abdülhamid Muhammed Dibeybe’ye devretti.

Başbakan Dibeybe ve kabine üyeleri Pazartesi günü ülkenin doğusunda bulunan Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nde yemin etmişti. Libya’nın birliğini, güvenliğini ve bütünlüğünü koruyacağına söz veren Dibeybe, kabinesinin tüm Libyalıların hükümeti olacağının altını çizmişti.

Libya meclisi, geçen hafta Sirte’de yaptığı oturumda geçici birlik hükümetine onay vermişti. 2014’teki seçimler sonrasında ikiye ayrılan Libya meclisi, ilk kez geçen hafta bu oturumda bir bütün olarak bir araya gelmişti.

GEÇİCİ HÜKUMET ÜLKEYİ SEÇİMLERE GÖTÜRECEK

Şubat ayı başında Birleşmiş Milletler himayesinde İsviçre’nin Cenevre kentinde toplanan Libya Siyasi Diyalog Forumu, Dibeybe’yi geçici başbakan ve Muhammed Yunus Menfi’yi üç üyeli Başkanlık Konseyi’nin başkanlığına seçmişti. Geçici hükümet, ülkedeki hizmetleri iyileştirmek, devlet kurumlarını birleştirmek ve Aralık ayında yapılacak seçimleri düzenlemekle görevlendirilmişti.

Geçici birlik hükümeti, BM tarafından tanınan ve Türkiye’nin desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nin yerini alacak.

UMH ülkenin batı bölgelerinde, Halife Hafter güçlerine destek veren Tobruk hükümeti de doğu ve güney bölgelerinde kontrolü elinde bulunduruyordu.

UMUT VAR AMA SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ

İç savaşın iki tarafı arasında yapılan ateşkesten aylar sonra göreve gelen yeni hükümet, on yıl boyunca devam eden kaosun ardından Libya’nın kalıcı bir çözüm için en büyük umudu olarak görülüyor.

Ancak ülkede, silahlı grupların hâlâ güçlü olduğu ve petrol zenginliklerini yağmaladıkları belirtiliyor. Bunun yanı sıra çatışan tarafları destekleyen yabancı savaşçıların henüz ülkeyi terk etmemiş olması da bir sorun olarak görülüyor.

Ayrıca, nüfuzlarını kaybetmekten korkan bazı Libyalı siyasetçilerin geçici hükümeti baltalayacak adımlar atmasından kaygı duyuluyor.

Seçimleri hayata geçirmek ve anayasal süreci yürütmek de hükümetin diğer zorlu görevleri arasında yer alıyor. Dibeybe’nin başbakanlığının yolsuzluk söylentileriyle birlikte başlamasınınsa süreci zorlaştırması bekleniyor.

SİRTE-MİSRATA OTOYOLU

Ekim ayında imzalanan ateşkese rağmen çatışma cephelerinden biri olan kıyı kesiminde Sirte ve Misrata arasındaki ana otoyol hala kapalı.

Yolun açılması için Libya krizindeki taraflardan temsilcilerin yer aldığı 5+5 Ortak Askeri Komite, görüşmelere Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde dün Sirte’de yeniden başlamıştı.

Sirte ile Misrata arasındaki sahil yolunun 2 hafta içinde açılacağı ve yolun açılmasıyla birlikte Sirte ve El-Cufra’daki paralı askerlerin çıkarılmaya başlanacağı bildirildi.

İsviçre’nin Cenevre kentinde 19-23 Ekim’de düzenlenen 5+5 Ortak Askeri Komite toplantıları sonucunda Libya hükümeti ile Hafter’e bağlı heyetler arasında kalıcı ateşkes anlaşması imzalanmıştı.

Ülkenin doğu ve batısını kuzey hattı boyunca bağlayan Sahil Yolu’nun açılmasını Kasım 2020’de kararlaştıran komite, bu kapsamda şubat ayında, Sirte ve bu kente bağlı yolların mayın ve patlayıcılardan temizlenmesine karar vermişti.

Mısır’dan Türkiye’ye 10 şart

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder