19 Mart 2021 Cuma

TKİ’nin madenleri Hazine yerine yandaşın cebini doldurdu

AKP Hükumeti’nin izniyle TKİ’nin maden sahalarını işleten özel sektörün, fahiş kârlar elde ettiği ortaya çıktı. Madeni kiralayanlar ton başına 270 lira kazanırken devlete verilen para ise 30 TL.

BOLD – İktidar, maden sahalarını doğrudan devletin işletmesi yerine rödövans sözleşmeleriyle özel sektöre işlettiriyor. Özel sektör ton başına 270 lira kazanırken devletin kasasına giren para ise 30 TL.

KAR GETİREN MADENLER DE ÖZEL SEKTÖRE VERİLDİ

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, konuyu TBMM KİT Komisyonu’nda gündeme getirdi. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Rödövans Yönetmeliği’nde, “Kurum tarafından işletilmesi uygun olmayan sahaların özel sektör tarafından işletilmesine izin verildiğini hatırlatan Girgin, ancak şu anda işletilmesi uygun ve kârlılığı olan sahaların da rödövans yöntemiyle özel sektöre verildiğini kaydetti.

ÖZEL SEKTÖR FAHİŞ KAZANÇ SAĞLIYOR

Seyitömer’de bor sahası içindeki kömür sahası için rödövans mevzuatına aykırı biçimde üç aşamalı bir rödövans oluşturulduğunu öne süren Girgin, “Bu saha önce rödövansa, TKİ’ye, TKİ KİAŞ’a yani Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’ne, o da sahayı bir başka şahsa verdi. Yaptığımız araştırmalara göre üretimi yapan şahıs çıkardığı ton başına ortalama 300 TL kazanıyor; KİAŞ’a 18 TL ödüyor, KİAŞ TKİ’ye 8 lira veriyor, TKİ Eti Maden’e 4 TL veriyor. Bu rakamlar doğru mudur? Doğruysa bu fahiş kazanç kamu kaynaklarının yanlış değerlendirildiğini ve TKİ Rödövans Yönetmeliği’ne aykırı davranıldığını göstermiyor mu?” diye sordu. Ancak Girgin’in soruları yanıtsız kaldı.

Twitter CEO’su Jack Dorsey ve Enes Kanter ile ‘insan hakları’ sohbeti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder