18 Mart 2021 Perşembe

‘Vatan hainliğinin’ faiz oranı kaç?

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan politika faizini yüzde 10’a çıkaran eski Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı ‘vatan hainliği’ ile suçlamıştı. Saray’dan Merkez Bankası Başkanlığı’na atadığı Naci Ağbal ise faizi yüzde 19’a yükseltti.

BOLD ANALİZ – Erdoğan için vatan hainliğinin bir standardı bulunmadığı son faiz kararında kendini gösterdi. AKP’li bakanlara yönelik yapılan 17 Aralık 2013 yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrası 2,39 TL’ye çıkan doları frenlemek için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) olağanüstü toplantı yaptı. Üçlü kararnameyle atanan eski Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 29 Ocak 2014 tarihinde faizi 550 baz puan arttırarak yüzde 4,5’ten yüzde 10 yükseltti.

YÜKSEK FAİZ VATANA İHANETTİR

Merkez Bankası kararını sert dille eleştiren Erdoğan, 27 Şubat 2015 tarihinde “Yüksek faiz vatana ihanettir” diyerek Başçı’yı vatan hainliği ile itham etti. 2 Mart 2015 tarihinde de hedefinde TCMB yönetimi vardı: “Burada bu uyarılar yapıldığı halde artık biraz kendine çeki düzen ver. Ben diyorum ki faiz sebeptir enflasyon da neticedir. Çağırıp konuşacağız.”

FAİZ LOBİSİNİN TALİMATLARIYLA FAİZ ARTTIRIYOR

Erdoğan, “Bu işi Batılı güçlerin verdiği kararlara göre hareket etmekle sürdüremez, faiz lobisinin verdiği talimatlarla hareket edemez. Faiz lobisi alkışlıyor diye bir karar alamazsınız.” diyerek dönemin Merkez Bankası yönetimini yerden yere vurdu.

 “LAF DİNLEMİYORDU GÖREVDEN ALDIM”

Ardından Başçı’nın görev süresi doldu ve Murat Çetinkaya’ya görevi devretti. Çetinkaya yönetimindeki TCMB, ABD’li rahip Brunson kriziyle yaşanan kur şoklarını frenleyebilmek için politika faizini yüzde 24’e yükseltti. Başçı’ya göre yüzde 14 daha fazla faiz arttıran Çetinkaya’da Erdoğan’ın hışmına uğradı. Vatan hainliği suçlamasından son anda kurtuldu. “Laf dinlemiyordu, görevden aldık” diyen Erdoğan, 6 Temmuz 2019 tarihinde gece yarısı kararnamesiyle Çetinkaya’yı azletti.

REZERVLER EKSİYE DÜŞTÜ

Yerine gelen Murat Uysal ise faizi yüzde 8,25’e indirdi. Bu dönemde 128 milyar dolarlık Merkez Bankası rezervi eksi 47 milyar dolara düştü. Türkiye’de yaşayan vatandaşların kefen parası olan yedek akçe de Hazine’ye devredilerek harcandı. Uysal’da bir gece yarısı göreve geldiği gibi bir gece yarısı Erdoğan’ın kararnamesiyle görevinden alındı. Ama vatan hainliği ile suçlanmadı.

ERDOĞAN AĞBAL’A FAİZ ÇEKİ VERDİ

Erdoğan, 7 Kasım 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan MB Başkanlığı’na Naci Ağbal’ı atadı. Faiz lobisi diye diye vatandaşları faize karşı olduğunu inandıran Erdoğan, Ağbal’a 1000 baz puana kadar faiz artışı çeki verdiği basına yansıdı. Ağbal da Erdoğan’dan aldığı çeki 3 farklı toplantıda kullandı. Politika faizini yüzde 10,25’ten yüzde 19’a yükseltti. Yüzde 10 faizi vatan hainliğiyle suçlayan Erdoğan, Ağbal’ın yüzde 19 faiz oranına tepki vermedi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder