17 Mart 2021 Çarşamba

720 bin liralık teşviklere rağmen gençler yurt dışına gitmek istiyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 720 bin liraya kadar araştırma proje desteği vererek beyin göçünü özendirdiklerini söyledi. Ancak araştırmalar verilen teşviklere rağmen gençlerin büyük kısmının yurt dışına gitmek istediğini ortaya koyuyor.

BOLD – TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı tanıtım toplantısına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, programlarla Türkiye’ye beyin göçünü özendirdiklerini öne sürdü.

“İNSANLARIMIZIN ÜLKEDE KALMASINI TEŞVİK EDİYORUZ”

TÜBİTAK’ın çağrısıyla Türkiye’ye gelecek araştırmacılara mali teşviklerin yanında 720 bin liraya kadar araştırma proje desteği vereceklerini belirten Varank, “Programlarımızla Türkiye’ye beyin göçünü özendiriyor, üst düzey bilimsel çalışmalar yapan insanlarımızın ülkemizde kalmasını teşvik ediyoruz. Türkiye, tüm imkanlarını bilim insanlarının çalışmaları için seferber etmeyi sürdürecek” dedi.

BEYİN GÖÇÜ LİSE SEVİYESİNE İNDİ

Bakan Varank, Türkiye’ye beyin göçünü özendirdiklerini ifade etse de araştırmalar gençlerin Türkiye’den gitmek istediklerini ortaya koyuyor. Türkiye’de kendine gelecek göremeyen gençlerin kaygısı beyin göçünü liseye kadar düşürdü. Türkiye’nin önemli liselerinin mezunları üniversiteyi Türkiye’de okumak yerine yurt dışına gidiyor. Gençlerin gittiği ülkelerin başında ise Almanya, ABD, Kanada, İsviçre ve Fransa geliyor.

HER YIL 50 BİN ÖĞRENCİ YURT DIŞINA GİDİYOR

Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerine göre Türkiye’den her yıl 50 bin öğrenci yurtdışına okumaya gidiyor. TÜİK verilerine göre ise 2019 yılında Türkiye’den yurtdışına 330 bin 289 kişi göç etti. Göç edenlerin toplam yüzde 37,1’i yükseköğretim çağı olan 20-34 yaş arasında.

HER 100 GENÇTEN 95’İ TÜRKİYE’DEN GİTMEK İSTİYOR

British Council’in Türkiye’deki 81 ilde 22-25 yaş arasındaki 4 bin 816 üniversite öğrencisi denek üzerinde yaptığı araştırmadan dikkat çeken sonuçlar çıktı. 2019’daki araştırma, Türkiye’de her 100 gençten 95’inin lisans ve lisansüstü eğitimlerini yurt dışındaki üniversitelerde yapmak istediklerini gösteriyor.

Tutuklu avukat Arif Özer Yargıtay hakkından feragat ettiği halde tahliye edilmiyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder