18 Mart 2021 Perşembe

Merkez Bankası faizi arttırsa da dolar düşmeyecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası saat 14.00’da faiz kararını açıklayacak. Uzmanlara göre, Merkez Bankası faizi yükseltse de HDP’ye açılan kapatma davası sonrası yükselen dolar düşmeyecek.

BOLD – Kritik faiz kararı öncesi YouTube kanalında değerlendirmeler yapan Ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, dolar için destek noktaları 7,44 TL, 7,39 TL olarak açıkladı. Tırmanışta ise 7,59 TL, 7,61 ve 7,70 TL dirençlerinin kırılmadan 7,50 TL üzerinde kalıcı bir seviye yakalanamayacağını söyleyen Bozkurt, “Euroda 8,99 TL, 8,92 TL destek noktaları ile 9,05 TL, 9,10 ve 9,19 TL direnç noktaları yörüngeyi belirliyor.” dedi.

FAİZ YÜZDE 17’DE KALMALI

Bütün bu aralıkta herkesin 18 Mart Perşembe günü Merkez Bankası’nın ne yapacağına kilitlendiğine işaret eden Bozkurt, “Piyasa oyuncuları 100 baz puanlık faiz artışını satın aldı. Her ne kadar pek alıcısı olmasa da ben faizde değişiklik beklemiyorum. Zira ekonominin genel dengeleri ve döviz kurlarının mevcut seviyesi dikkate alındığında Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) haftalık repo (politika) faizini yüzde 17’de sabit tutmalıdır.” diye konuştu.

FAİZ ARTSA BİLE

Faizin yüzde 18’e çıkarılması halinde ekonominin daha büyük sorunlarla karşılayacağını kaydeden Bozkurt, “Finansman maliyetlerindeki artış seri iflasları beraberinde getirecek. Faiz artışı küçük ve orta boy işletmeleri (KOBİ), çiftçiyi, işçiyi, memuru perişan ediyor. Mart’ta politika faizi 100 baz puan artırılsa bile yeni oranın döviz kurları üzerinde etkisi saman alevi gibi olacak. Hukuk ve demokraside geri gidişe son vermek yerine sadece faiz lobisini hoşnut eden kararlara imza atmak Türkiye’yi faiz ve borç sarmalına sürüklüyor. Politika faizi yüzde 18’e çıktığında anlık etkisi ne mi olacak? Dolar önce 7,29 TL’ye kadar inebilir. Hatta biraz daha aşağı sarkabilir, fakat yukarıdan satanlar bu seviyeleri alım fırsatı olarak görecek ve hızlı şekilde dolar toplayacak. Sonra dolar yine 7,50 TL’nin üzerine çıkacak.” ifadelerini kullandı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder