20 Mart 2021 Cumartesi

Erdoğan, Meclis’in yetkisini gasp etti: İstanbul Sözleşmesiyle ilgili kararı yok hükmünde

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesinden çekilmesi hukuk tartışmasına neden oldu. Hukukçular, Anayasa’nın 90’ncı maddesine göre TBMM kararıyla yürürlüğe giren sözleşmenin Meclis’te kanun çıkarılmadan kaldırılamayacağını savundu. Hukukçu Prof. Dr. Adem Sözüer, “Yetki gaspıyla TBMM devre dışı bırakılamaz” dedi. 

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamesiyle Türkiye 2011’de onayladığı İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinden çekildi.

Türkiye, 2011 yılında kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ve onaylayan ülkeydi. Sözleşme, 10 ülkenin onayıyla 2014 yılında yürürlüğe girmiş ve Temmuz 2019 itibariyle 34 devlet ve Avrupa Birliği tarafından da onaylanmıştı Sözleşme, uluslararası hukukta kadına karşı şiddetin, kadın erkek eşitsizliğinin ve kadınlara karşı yapılan ayrımcılığın sonuçları olduğuna vurgu yapan ilk sözleşme özelliğiyle biliniyor.

İstanbul Sözleşmesi, TBMM tarafından 2011 yılında kabul edilerek yürürlüğe girmişti. Erdoğan ise Milletlerarası Andlaşmaların Onaylanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3’ncü maddesine dayanarak Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çekildiğine dair kararnameyi imzaladı.

Ancak Erdoğan’ın TBMM’de Anayasa’nın 90’ncı maddesine göre yürürlüğe konulan milletlerarası bir sözleşmeyi kararnameyle kaldırmasının Anayasa’ya aykırı olduğu belirtildi. Hukukçular, Erdoğan’ın yetki gaspı yaparak hukuksuz bir kararname imzaladığını belirtti.

TBMM YASA YAPMADIKÇA SÖZLEŞMEDEN ÇIKILAMAZ

Prof. Dr. Adem Sözüer, Erdoğan’ın yetki gaspı yaptığına dikkat çekerek, “Anayasa Madde 90: Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası Andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. İstanbul Sözleşmesi yürütme tasarrufuyla feshedilemez. Yetki gaspıyla TBMM devre dışı bırakılamaz” dedi. Prof. Dr. İzzet Özgenç ise, Erdoğan’ın kararnamesinin hukuksuz olduğuna işaret etti. Özgenç, sosyal medya hesabından, “Usulde paralellik ilkesi gereğince, onaylanması Kanunla uygun bulunan bir milletlerarası sözleşmeden, Cumhurbaşkanı Kararıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti taraf olmaktan çıkarılamaz” paylaşımı yaptı. Avukat Turgut Kazan da “İstanbul Sözleşmesi Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca yasayla onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Böyle bir sözleşmeden Cumhurbaşkanı kararnamesiyle çıkılamaz. Dolayısıyla, TBMM yeni yasa yapmadıkça İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir” ifadelerini kullandı.

Gezi’deki çıplak aramaya 8 yıl sonra işkence suçundan iddianame

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder