17 Mart 2021 Çarşamba

Biden’dan sert sözler: Putin bir katil çok yakında bedelini ödeyecek

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin’in ‘katil’ olduğunu ve ABD seçimlerine müdahale ettiği için bedel ödeyeceğini söyledi. Açıklamalar, Rusya’nın Putin’in onayı ile Amerikan seçimlerine müdahale ettiğine ilişkin ABD istihbarat raporunun ardından geldi.

BOLD – Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesi konusunda Amerikan istihbaratının hazırladığı son raporu yorumlayan ABD Başkanı Joe Biden, Moskova için “Çok yakında ödeyeceği bedeli göreceksiniz” dedi.

Biden, ilk mülakatını verdiği ABC televizyonunda George Stephanopoulos’un sorularını cevapladı. Biden, “Bence, Rusya’nın lideri Putin bir katil” ifadesini kullandı.

Açıklamanın ardından Rus rublesi dolar karşısında yüzde 1’i aşan kayıp yaşadı.

“BİLİYORDU VE MUHTEMELEN BİZZAT YÖNETTİ”

ABD istihbarat yetkilileri, Rusya’nın 2020 başkanlık seçimlerinde dönemin Demokrat Partili başkan adayı Joe Biden’a karşı eski başkan Donald Trump’ın müttefikleri ve yönetimi aracılığıyla yanıltıcı ve asılsız iddialar yaymaya çalıştığı sonucuna vardı.

Amerikalı istihbarat yetkililerinin hazırladığı ve dün açıklanan rapora göre, geçen yılki başkanlık seçimlerine eski Başkan Donald Trump lehine etkide bulunulması girişimlerini büyük ihtimalle Rusya lideri Vladimir Putin bizzat onayladı.

Raporda, Moskova’nın seçimin galibi Biden hakkında ‘yanıltıcı ve temelsiz iddiaları’ yaydığı belirtildi. Ancak hiç bir yabancı hükümetin nihai sonuçlara etkisi olmadığı belirtildi.

Ulusal İstihbarat Direktörü Bürosu’nun yayımladığı 15 sayfalık belgede, dezenformasyon kampanyasıyla seçim sürecine güvenin altının oyulmaya çalışıldığı savunuluyor.

Raporda Rusya istihbaratıyla bağlantılı bazı kişilerin Biden karşıtı söylemleri medyada ve üst düzey yetkilileri ile Trump’ın müttefikleri nezdinde dolaşıma soktukları kaydediliyor.

Başkan Biden, seçimlerde Trump’ı yenilgiye uğratıp, 20 Ocak’ta yemin ederek göreve başlamıştı.

İRAN, TRUMP KARŞITI KAMPANYA YÜRÜTTÜ

Raporda, Rusya Trump lehine girişimlerde bulunurken İran’ın da Trump’a verilen desteği zayıflatmak için ‘çok yönlü gizli bir nüfuz kampanyası’ yürüttüğü vurgulanıyor.

Trump, İran’a karşı ‘maksimum baskı’ politikası yürütmüş, Tahran’a zarar veren ambargoları yürürlüğe sokmuş ve iki ülke arasındaki gerilimi artırmıştı.

Raporda ayrıca, uzun süredir Washington’da siber casusluk faaliyetleriyle suçlanan Çin’in seçimden önce müdahale faaliyetlerinde bulunmamayı seçtiği kaydedildi.

Rapora göre, oylama süreci ve nihai sonuçlara herhangi bir yabancı devlet müdahale etmedi.

KREMLİN İDDİALARI REDDETTİ

Rusya ise Washington’un iddialarını reddetti.

ABD istihbarat raporunu kabul etmediklerini belirten Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, öne sürülen iddiaların asılsız olduğunu iddia etti.

Peskov, “Bu raporun ülkemize yönelik çıkarımlarını kabul etmiyoruz. Rusya, önceki seçimlere de, bu raporda anılan 2020 seçimlerine de müdahale etmedi. Rusya’nın adaylardan herhangi birine karşı yürütülen kampanyalarla bir ilgisi yok. Dolayısıyla bu raporu yanlış buluyoruz, rapor tamamen dayanaksız ve hiçbir kanıt içermiyor” ifadelerini kullandı.

Peskov, “Tamamen niteliksiz olan bu tür materyaller, ülkemize yönelik yeni yaptırımları gündeme getirmenin bahanesi olarak kullanılıyor” dedi.

Peskov, Washington’un bu yaklaşımının halihazırda kötü durumdaki Rusya-ABD ilişkilerine zarar verdiğini ve ilişkileri normalleştirmeye yönelik herhangi bir siyasi irade ortaya koyulmasına katkı sunmadığını söyledi.

Pakistan’a ATAK helikopter satışı ABD engelini aşamıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder