20 Mart 2021 Cumartesi

Naci Ağbal, banknot imzalayamadan mı gitti?

Merkez Bankası başkanlarının Türk Lirası banknotlarda imzası yer alıyor. Şu anda tedavüldeki paralarda 4 Merkez Bankası başkanının imzası bulunuyor. 4 ay gibi kısa bir süre Merkez Başkanlığından ayrılan Naci Ağbal’ın Türk Lirasına imza atamadan koltuğuna veda ettiği öne sürülüyor.

BOLD ÖZEL – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığının en özel yanlarından birisi de 83 milyon vatandaşın kullandığı Türk Lirası banknotlarına imza atmak. Ticarette, alışverişte, bankalarda, kumbaralarda hatta para koleksiyoncularındaki TL’lerin üzerinde TCMB başkanları ve başkan yardımcılarının ismi ve imzası yer alıyor.

MATBAA VE DARPHANENİN BASTIĞI PARALAR

Ekonomik dolaşımda eskiyen ya da azalan paraların yerine TCMB matbaasında ve darphanelerde para basılıyor. O an görevde olan TCMB yönetimi bu paralara imza attığı için tedavüle giren yeni serilerde yeni TCBM Başkanlarının imzası bulunuyor. İmzalar aynı zamanda paraların gerçek ve sahteliğini de birbirinden ayıran güvenlik özellikleri arasında yer alıyor.

Erdem Başçı’nın hem başkan yardımcısı olarak hem başkan olarak banknotlarda imzası bulunuyor.

4 BAŞKANIN İMZASI VAR

Muhalefetin ‘Tek adam rejimi’ olarak değerlendirdiği Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi ile TCMB başkanları çok sık değiştirildiği için paralardaki imzalar da sürekli değişiyor. 20 Mart 2021 itibariyle Türkiye’de tedavülde bulunan paralarda eski başkanlar Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı, Murat Çetinkaya ve Murat Uysal’ın imzaları bulunuyor.

5. TERTİP BANKNOTLAR HAZIRLANMADIYSA

4 ay gibi kısa süre TCMB Başkanlığı yapan Naci Ağbal’ın ise dolaşımdaki paralarda imzası yer almıyor. 5. Tertip Banknotların basım için taslakları bu 4 ay içinde hazırlanmadıysa Ağbal’ın imzası Türk Lirası’nda olmayacak.

TEDAVÜLDEKİ PARALAR VE İMZALAR
  • 5-10-20-100-200 TL E9 Emisyon Grubu 1. Tertip Banknotlar 1 Ocak 2009 tarihinde dolaşıma girdi. Bu paralarda Durmuş Yılmaz ve Erdem Başçı imzaları var.
  • 5-10-20-100-200 TL E9 Emisyon Grubu 2. Tertip Banknotlar 8 Nisan 2013 tarihinde dolaşıma girdi. Bu paralarda Erdem Başçı ve Mehmet Yörükoğlu imzaları var.
  • 5-10-20-100-200 TL E9 Emisyon Grubu 3. Tertip Banknotlar 27 Mart 2017 tarihinde dolaşıma girdi. Bu paralarda Murat Çetinkaya ve Erkan Kilimci imzaları var.
  • 5-10-20-100-200 TL E9 Emisyon Grubu 4. Tertip Banknotlar 2 Mart 2020 tarihinde dolaşıma girdi. Bu paralarda Murat Uysal ve Emrah Şener imzaları var.

 

Naci Ağbal da görevden alındı: Merkez’e başkan dayanmıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder