18 Mart 2021 Perşembe

AİHM politika değiştirdi: OHAL davalarını hızlandıracak adım

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, insan hakkı ihlali iddiasıyla yapılan başvurularda karar süresini hızlandırmak için öncelik politikasında değişikliğe gitti. AİHM, yüksek öncelik verdiği davalar arasına önemli hak ihlali iddialarını içeren ahlaki veya sosyal konulara değinen etki davalarını da ekleyecek. AİHM’nin kararı Türkiye’deki OHAL mağdurlarının davalarını da yakından etkileyecek.

BOLD – AİHM, hak ihlali başvurularının ele alınış sırasında izlediği önem sırasında değişiklik yaptı. AİHM, etki davalarını da yüksek öncelik kategorisine eklediğini duyurdu.

AİHM’nin sitesinden yapılan açıklamaya göre öncelik politikasındaki değişiklik yapıldığı belirtildi. Değişiklikle, öncelik politikasında yer almayan ancak önemli hak ihlali iddialarını içeren ve 5-6 yılda karara bağlanan bu davalarda karar sürelerinin kısaltılmasın amaçlanıyor.

Avukat Rümeysa Budak, AİHM’nin etki davalarıyla ilgili kriterlerini sosyal medya hesabından şu şekilde paylaştı: Davanın sonuçlanması, uluslararası ve yerel mevzuat veya uygulamada bir değişikliğe veya netleşmeye öncülük edecekse; dava ahlaki veya sosyal konulara değiniyorsa; yakın zamanda ortaya çıkan önemli bir insan hakları sorunuyla ilgiliyse İHAM bunu etki davası kategorisinde değerlendirecek. Ayrıca, davanın ulusal medyada önemli ölçüde yer alıp almadığı ve siyasi açıdan kritik olup olmadığı da dikkate alınacak.”

OHAL MAĞDURİYETLERİ DAHA HIZLI SONUÇLANACAK

Hukukçu Hakan Kaplankaya da AİHM’nin değişikliğinin OHAL mağduriyetleriyle ilgili davaları da hızlandıracağını belirtti. Kaplankaya, sosyal medya hesabından “Bu değişikliğin, normalde uzun sürmesi beklenen “mülkiyet hakkı” ihlallerinin Türk davaları özelinde AİHM tarafından öncelikle ele alınacağının müjdesi olarak anlaşılması mümkün. Bunun yanı sıra, öncelik verilmemiş olan diğer OHAL mağduriyetlerine dair davaların da bu değişiklikle birlikte hızlıca sonuçlandırılabilmesi mümkün olacaktır” paylaşımı yaptı.

AİHM’nin 15 Temmuz sonrası binlerce KHK’lının yaşadığı hak ihlalleriyle ilgili davaları 4-5 yıldır gündeme alıp karara bağlamaması hukukçuların tepkisini çekiyordu.

Yargıtay Başsavcısı 687 HDP’liye siyasi yasak istedi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder