19 Mayıs 2021 Çarşamba

Dışişleri Bakanlığı İsrail’in başkentini neden gizliyor?

AKP iktidarı döneminde, İsrail- Türkiye ilişkileri zirve yaptı. Son 6 yıldır Dışişleri Bakanlığı sitesinde İsrail’in başkenti kısmı boş olarak yer alıyor. 2015 Şubat ayında Tel Aviv yerine Kudüs yazılmış, bu durumun ortaya çıkmasının ardından başkent boş olarak bırakılmıştı.  

BOLD – İsrail’in Filistinlilere yönelik operasyonlarının artması sonrası en sert tepkilerden biri Türkiye’den geldi. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sitesinde Kudüs ibaresi gizleniyor. Daha önce İsrail’in başkenti olarak Kudüs yer alırken, tepkiler sonrası burası boş bırakıldı.

SÖZLÜKTE DE BAŞKENT KUDÜS OLARAK YER ALDI

Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde Şubat 2015’te “Ülke Künyesi” başlıklı bölümde İsrail’in başkentinin “Kudüs” olarak yazıldığı ortaya çıktı. Aynı bölümde ise Mart 2015’te ise “Kudüs” ibaresinin kaldırıldığı görülüyor. Mavi Marmara anlaşmasında İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ün kabul edildiğinin ortaya çıkmasının ardından benzer bir durum da Türkçe Sözlük’te yaşandı. Buna göre 2011 yılında Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından basılan Türkçe Sözlük’te İsrail’in başkenti olarak “Tel Aviv (Kudüs)” kabul ediliyor.

Yurt dışında hayat tahmin ettiğiniz kadar güzel değil, çok daha güzel…

Dışişleri Bakanlığı İsrail’in başkentini neden gizliyor? yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder