22 Mayıs 2021 Cumartesi

Makarna da zamlandı: Gıda fiyatlarında rekor artış

Bu yılın ilk 5 ayında gıda fiyatları yüzde 13,7, son bir yılda ise yüzde 32,5 arttı. Gıda fiyatlarındaki yükseliş durdurulamazken, pandemi döneminde işsizlikle boğuşan onbinlerce kişi şimdi de açlıkla imtihan oluyor. 

BOLD – Halkın önemli bir bölümü iş yapamadığı için gelirinin tümünü ya da büyük bir bölümünü kaybetti. Temel gıda fiyatlarında geçen yıl başlayan artış trendi bu yıl mayıs ayında da devam etti. Mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,8 oranında artan gıda fiyatları son bir yılda yüzde 32,5 oranında yükseldi.

GELİRİN BÜYÜK BÖLÜMÜ GIDAYA HARCANIYOR

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi Kamuar’ın, fiyatlarını Ankara’daki pazar ve marketlerden her ay düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 76 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının Mayıs 2021 ayı sonuçları açıklandı. Araştırmayla, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan ve enflasyona karşı herhangi bir koruması bulunmayan, sabit gelirlilerin, ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunun ortaya konulması amaçlanıyor.

FİYATLARDAKİ ARTIŞ AÇLIK RİSKİNİ ARTIRIYOR

Temel gıda fiyatlarında bu yıl ocak ayında yüzde 3,6, şubatta da yüzde 2,8, martta yüzde 2,5, nisanda da yüzde 2,3 oranında artış yaşandı. Gıda fiyatlarında mayıs ayında yüzde 1,8’le devam eden bu artış trendi; işgücünün yüzde 30’una yakınını oluşturan 10 milyona yakın vatandaşın hiç geliri olmadığı ya da düzensiz çok az bir gelirle geçinmek zorunda bulunduğu bir dönemde, açlık ve yoksulluk riskini önemli ölçüde artırıyor.

MEYVE FİYATLARI YÜZDE 47.9 ARTTI

Gıda fiyatlarında ocak-mayıs dönemin yüzde 13,7 oranında artış yaşandı. İlk beş aylık dönemde ekmek, bulgur, un makarna fiyatlarında yüzde 6,1, et ve balık fiyatlarında yüzde 19,8, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatlarında yüzde 17,4 oranında artış gözlenirken, 2020 yılının son aylarında hızla yükselen yağ fiyatlarında ise yüzde 13,3 oranında artış oldu. Yılın ilk beş aylık döneminde meyve fiyatlarında yüzde 47,9 artış, sebze fiyatlarında yüzde 9 oranında düşüş kaydedildi. Bakliyat fiyatlarında yüzde 0,6 oranında artış yaşandı.

SEBZE FİYATLARINDAKİ BİR YILLIK ARTIŞ YÜZDE 88.7

Gıda fiyatlarında yıllık olarak ise yüzde 32,5 oranında artış kaydedildi. Bu yıl mayısta geçen yılın mayıs ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 21,5, et-balık fiyatlarında 14,1, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 30 oranında artış oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 44 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 37,6 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 88,7 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 22,7 diğer gıda fiyatları ise yüzde 15,7 oranında zamlandı.

 

Hibede esnafa ayrımcılık: Salgından etkilenme şartı getirildi

 

Makarna da zamlandı: Gıda fiyatlarında rekor artış yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder