21 Mayıs 2021 Cuma

Kuzey Akım 2’ye ABD yaptırımı bitti, Türk Akım’a ise devam edecek

ABD, Rus doğal gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya’da taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattı projesini inşa eden şirkete yönelik yaptırımlardan feragat etti. Projedeki Rus firmalara yaptırımlara devam kararı alınırken, Türk Akım projesindeki şirkete yaptırımlara da devam edilecek.

BOLD – ABD’de Joe Biden yönetimi, Rus doğal gazını doğrudan Almanya’ya nakledecek olan Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı projesinde yer alan Rus şirketlerine ve gemilerine yaptırım uygulama kararı aldı. Ancak yönetim, proje kapsamında yer alan Alman firmasını yaptırımlardan muaf tuttu.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın Kongre’ye sunduğu raporda, Nord Stream (Kuzey Akım) 2 şirketinin CEO’su Matthias Warnig ve şirketin dört diğer çalışana yönelik yaptırımlardan vazgeçilmesinin ABD’nin ‘ulusal çıkarları’ ile örtüştüğü ifade edildi. Söz konusu yaptırımların ABD’nin Almanya, AB ve Avrupa’daki diğer müttefiklerle olan ilişkisine zarar verebileceği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Kuzey Akım 2’yi inşa eden şirkete yaptırımlardan feragat etmesi sonucu Ukrayna’nın enerji konusundaki rolü ve Avrupa enerji güvenliği konularında Almanya ile diplomatik görüşmeler için zemin hazırladığı belirtiliyor. Rus doğal gazının Avrupa’ya sevkiyatında önemli bir rol üstlenen Ukrayna, Baltık Denizi’nde inşası devam eden Kuzey Akım 2 boru hattını endişeyle karşılıyor.

TÜRK AKIM’DAKİ ŞİRKETE YAPTIRIM DEVAM EDECEK

ABD’nin yaptırım yasaları uyarınca, Kuzey Akım 2 ve Rus doğal gazını Türkiye’ye taşıyacak Türk Akım projeleri kapsamında boru döşeme işini üstlenen dört Rus gemisine ise yaptırım uygulanacağı kaydedildi. Ayrıca, dört Rus şirkete de yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Ancak Kuzey Akım 2 projesinin sonuna gelinmiş olması nedeniyle, ABD’nin projenin tamamlanmasını engellemeyeceği tahmin ediliyor. Muhalefetteki Cumhuriyetçiler, Demokrat Başkan Biden’i Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ‘hediye vermekle’ suçluyor.

KARARA TEPKİLER

ABD, uzun zamandır, Rusya’dan Almanya’ya doğalgaz ikmali için planlanan Kuzey Akım 2 projesine karşı çıkıyor. Bunun gerekçesi, boru hattının Avrupa enerji güvenliğini tehdit etmesi ve Ukrayna ve Polonya’yı devre dışı bırakacağı için bu iki ülke açısından bir tehdit unsuru haline gelmesi.

ABD’nin, Kuzey Akım 2 boru hattını inşa eden şirkete yaptırımlarından feragat etmesi Almanya’da memnuniyetle karşılandı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, yaptırımlardan vazgeçilmesini ‘yapıcı bir adım’ olarak değerlendirdi.

Yaptırımların kaldırılmasının ABD ve Rusya arasındaki gerginliği de azaltabileceği belirtiliyor. Kremlin sözcüsü Dİmitri Peskov, kararı ‘olumlu bir işaret’ olarak nitelendirerek, bahsi geçen yaptırımların yasa dışı olduğunu ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini ifade etti.

Yüzde 94’ü tamamlanan Kuzey Akım 2 için Biden’ın kararı bekleniyor

Kuzey Akım 2’ye ABD yaptırımı bitti, Türk Akım’a ise devam edecek yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder