21 Mayıs 2021 Cuma

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes başladı

250’ye yakın kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan ve 11 gündür süren İsrail-Filistin gerilimi ateşkesle sonuçlandı. Hem İsrail güvenlik kabinesi hem de Hamas, Mısır’ın aracılık ettiği bir anlaşmanın şartlarını kabul etti. Ateşkes yerel saatle 02.00’de başladı.

BOLD – İsrail ve Hamas bir süredir devam eden çatışmaları sona erdirmek üzere ateşkes ilan etti. Mısır’ın aracılık ettiği ateşkes gece saat 02.00’de yürürlüğe girdi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu başkanlığında bugün Kudüs’te toplanan İsrail Güvenlik Kabinesi Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları durdurma kararı aldı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda alınan kararda, ateşkesin gece saat 02.00’de başlamasına karar verildi. Karar çok sayıda İsrail basın yayın organı tarafından duyuruldu.

İsrail’in kararını açıklamasından kısa bir süre sonra da Hamas ‘karşılıklı ve eşzamanlı’ olarak ateşkes ilan ettiğini duyurdu. İslam-i Cihat’ta ateşkese bağlı kalacağını açıkladı. Ateşkes açıklandığı gibi gece saat 02.00’de yürürlüğe girdi.

11 gün süren çatışmalarda Gazze’de en az 63’ü çocuk 232 kişi hayatını kaybederken bin 500’den fazla insan yaralandı. İsrail’de ise aralarında 6 yaşında bir çocuk olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetti. Gazze Şeridi’nde 58 bin Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

ATEŞKESİ MISIR GÖZETLEYECEK

Kahire, ateşkesi sürdürmek için İsrail ve Filistin’e güvenlik heyetleri gönderecek.

İsrail’in ateşkes kararı bu akşam gerçekleştirilen güvenlik kabinesi toplantısı sonrasında verildi. Hamas ve İslami Cihat örgütleri de ateşkesi kabul ettiklerini duyurdu.

Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerine arabuluculuk etmede başrol oynadı.

TARAFLAR NELER SÖYLEDİ?

Gerek Hamas gerekse de İsrail, gerilimden zaferle çıktığını söyledi. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Twitter’da yaptığı paylaşımda Gazze saldırısının ‘eşi görülmemiş askeri kazançlar’ sağladığını yazdı.

Hamas yetkilisi Ali Barakeh de İsrail’in ilan ettiği ateşkes kararının Filistin halkı için bir zafer ve Netanyahu için de bir mağlubiyet olduğunu savundu.

ULUSLARARASI TEPKİLER

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada İsrail ve Hamas’ın ateşkesi kabul ettiklerini doğruladı, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüştüğünü söyledi.

Netanyahu ile yaptığı görüşmede ateşkes için tavsiyede bulunduğunu bildiren Biden, “çatışma boyunca İsrail’in Hamas ve diğer terörist gruplara karşı kendisini savunma hakkı olduğunu yinelediğini” ifade etti.

Biden ayrıca, telefon görüşmesinde Netanyahu’nun ABD destekli Demir Kubbe savunma sistemi için şükranlarını bildirdiğini aktardı.

Açıklamasında basından soru kabul etmeyen Biden, gelecek zamanlarda Demir Kubbe’yi yenileyeceğine dair Netanyahu’ya güvence verdiğini de sözlerine ekledi.

Mısır Devlet Başkanı Sisi ise ateşkesin başlamasının hemen ardından Twitter’da yaptığı paylaşımda, Mısır’ın ateşkes girişimlerinin başarılı olmasındaki rolü için Biden’a teşekkür etti.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel de, ateşkes kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Twitter hesabında yaptığı paylaşımda Michel, “Vatandaşlar için barış ve güvenlik fırsatları değerlendirilmelidir” dedi.

GERİLİM SONRASI KUTLAMA

Gazzeliler sürecin başlamasıyla beraber ateşkesi sokaklarda kutladı.

Kutlamalar sırasında insanların havaya ateş açıldı.

Ateşkes öncesinde ise bölgede gerilim sürdü. İsrail, gün boyu Gazze’ye yönelik 100’den fazla hava saldırısı gerçekleştirdi. Gazze İsrail donanması tarafından da bombalandı.

İsrail ordusu, Gazze’den ise kendilerine 299 adet roket atıldığını ancak bunların yüzde 90’ının savunma sistemi tarafından imha edildiğini duyurdu.

Ateşkes açıklamalarının geldiği anlardan sonra İsrail’de roket uyarı sirenleri çalındı. Gazze’deki Filistin medyası ise yeni hava saldırıları gerçekleştiğini bildirdi.

T-129’ların Pakistan’a satışına taş koyan ABD, Filipinler’e engel olmadı

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes başladı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder