19 Mayıs 2021 Çarşamba

Eski Merkez Bankası baş ekonomisti kamu kaynaklarının pandemide nasıl heba edildiğini anlattı

Eski Merkez Bankası Baş ekonomisti Hakan Kara, pandemi döneminde diğer ülkelerin kamu kaynaklarını halkı için kullandığına dikkat çekti. “Biz kendi elimizle döviz borcumuzu ve kuru artırarak var olan kaynağı bir anlamda heba etmiş olduk” dedi. Kara, kamu kaynaklarının döviz varlık tutanlara aktarıldığını kaydetti.

BOLD – Eski Merkez Bankası baş ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, pandemi döneminde kamu borcunun olağanüstü bir şekilde arttığına dikkat çekerek, bu artışın kur artışı ve dövizli borçlanmadan kaynaklandığını belirtti. Kara, “Kamu kaynakları gerçek ihtiyaç sahiplerine değil, döviz varlık tutanlara aktarıldı” dedi.

BORÇLANMANIN ÖNEMLİ KISMI KUR ARTIŞINDAN

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’e konuşan Kara, geçen yıl nominal olarak toplam merkezi yönetim borcunun 485 milyar lira arttığına dikkat çekerek, “Milli gelire oranla kabaca 10 puanlık artışa tekabül ediyor. Maalesef bu borç pandemide ihtiyaç sahiplerine destek verdiğimiz için artmadı. 4 puanı kur etkisinden 3 puanı da yabancı para cinsi ilave borçlanmadan kaynaklandı. Yani bu on puanın yedisi döviz kurundaki artıştan geldi diyebiliriz” dedi.

VAR OLAN KAYNAK HEBA EDİLDİ

Bu borcun pandemiye destekten çok hesapsız bir portföy yönetim stratejisi nedeniyle arttığının altını çizen Kara, kamunun şu anda hem yüksek faiz hem de yüksek kur farkı ödediğini söyledi. Kara, toplam borcun neredeyse üçte ikisinin kura duyarlı hale geldiğine işaret ederek, “Bu nedenle döviz kurundaki artışlar artık kamu borç yükünü hızlı bir şekilde sıçratıyor. Diğer ülkeler kamu kaynaklarını pandemide halkına bolca destek vermek için kullanırken, biz kendi elimizle döviz borcumuzu ve kuru artırarak var olan kaynağı bir anlamda heba etmiş olduk” dedi.

Yolsuz Türkiye yoksul kadın!

Eski Merkez Bankası baş ekonomisti kamu kaynaklarının pandemide nasıl heba edildiğini anlattı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder