19 Mayıs 2021 Çarşamba

“Oğlumun parmaklarını kırdılar”

Cezaevlerinde kötü muamele ve işkence yapıldığı iddiaları bitmek bilmiyor. İki cezaevinden sevkini isteyen Kurbani Özcan’ın Diyarbakır’da da darp edildiği belirtildi.

BOLD – Giresun’daki Espiye Cezaevinden Diyarbakır T3 Kapalı Cezaevine gönderilen Kurbani Özcan’ın kötü muamele gördüğü ve parmaklarının kırıldığı iddia edildi. Özcan’ın annesi, “Oğlumun parmaklarını kırdılar” dedi.

Kötü muameleye maruz kaldığı ve can güvenliği olmadığı için Trabzon’da bulunan Beşikdüzü Cezaevi’nden naklini isteyen Kurbani Özcan, Mart 2021 tarihinde buradan Giresun’daki Espiye Cezaevi’ne gönderildi. Ancak Kurbani’nin anlatımına göre maruz kaldığı uygulamalar burada da devam etti. Cezaevine ilk girişte çıplak aramaya maruz kaldığını anlatan Kurbani, hayati tehlikesi olduğunu aktardı. Yaşadığı durum karşısında açlık grevine başlayan Kurbani, bu nedenle intihar girişiminde bulundu. Özcan son olarak buradan da Diyarbakır T3 Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Özcan’ın ailesi darp olayının burada da devam ettiğini söyledi.

Özcan’ın annesi, oğlunun ağır şekilde darp edildiğini ve parmaklarının kırıldığını söyledi. Anne Özcan, oğlunun kendisine darp olayını anlattığı esnada telefonun bir anda kapatıldığını anlattı. Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre annenin iddiaları üzerine Özgürlükçü Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği ve Diyarbakır Barosu’ndan avukatlar, Özcan’la görüşmek için cezaevine gitti. Ancak cezaevi idaresi bayram tatili nedeniyle heyetin Özcan’la görüşmesine izin vermedi.

YÜZÜ KAPALI İKM’LER TARAFINDAN DÖVÜLDÜ

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Özcan’ın annesinin anlattıklarından yola çıkarak, mahpusun işkence, kötü muamele iddialarının kayıt altına alınmasına ilişkin başvuru yapı. Dernek, bakanlığa yaptığı başvuruda, “Derneğimize 07.05.2021 tarihinde telefon ile başvuran Kurbani Özcan’ın annesi, oğlunun Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulduğunu; 05.05.2021 tarihinde infaz koruma memurları/ personel vb. tarafından koğuştan alınarak başka bir bölüme götürüldüğünü, götürüldüğü yerde çok sayıda İKM’nin bulunduğunu fakat bazılarının yüzünün kapalı olduğunu, orada bulunan Uğur ve Cihan isimli iki memurun yüzünü görebildiğini, kurum memurlarının Kurbani Özcan’ı ağır şekilde darp ettiğini, Kurbani Özcan’ın parmaklarının kırıldığını, bu tarihten itibaren darp edildiğine dair ailesine telefon görüşü sırasında bilgi verirken, telefonun kapatılarak aramanın sonlandırıldığını anlattı. Kurumumuzun yakından takip ettiği işkence iddialarına ilişkin birçok davada CİK idareleri, kamera kayıtlarının 60 günden sonra silindiğini belirtmektedir. Mahpusun hastaneye sevk edilmemesi de göz önüne alındığında, Kurbani Özcan’ın işkence iddialarını kanıtlaması imkansız hale gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Oğlumun parmaklarını kırdılar” yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder