22 Mayıs 2021 Cumartesi

Tarımda kriz kapıda: Çiftçinin gübresi yüzde 75 zamlandı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre yüzde 75 zamlanan gübre fiyatları çiftçiye zora soktu. Kredi borcunu ödeyemeyen çiftçiler ekim yapabilmek için devlet desteği bekliyor.

BOLD – Kuraklıkla derinleşen tarım krizi, girdi fiyatlarındaki artışla farklı bir boyuta ulaştı. Tarımdaki yıllık maliyet artışı son 25 ayın zirvesinde. En sert artış ise gübre fiyatlarında yaşandı.

ARPA VE BUĞDAYDA KAYIP YÜZDE 80’E ULAŞTI

Birgün gazetesinden Ozan Gündoğdu’nun haberine göre afet büyüklüğünde kuraklık nedeniyle çiftçi zor günlerden geçiyor. Arpa, buğday üretiminde rekolte kaybı yüzde 80’lere ulaşmış durumda.

ÇİFTÇİ İLAVE ÖDEME BEKLİYOR

Afet ilan edilmesi halinde çiftçiye ilave ödeme yapması gerekirken AKP hükümeti çiftçinin feryadına cevap vermiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal ve beraberindeki heyet 17 Mayıs’ta bölgeye bir ziyaret gerçekleştirmiş olsa da henüz kuraklığa karşı çiftçinin zararını telafi edecek bir takvim açıklanmadı.

ARTIŞTA 25 AYIN ZİRVESİ GÖRÜNDÜ

Kuraklıkla mücadele eden çiftçinin, belini bir yandan da artan girdi maliyetleri büküyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün, mart ayına ilişkin tarımsal girdi fiyatları endeksini açıkladı. Tarımsal girdide 1 yıllık fiyat artışı yüzde 21,03. Bu oran 2019’un Şubat ayından bu yana yani son 25 ayın en yüksek yıllık fiyat artışına karşılık geliyor.

GÜBREYE GELEN ZAM

Alt kalemlerde ise en yüksek artış gübrede yaşanıyor. Üretim maliyetinin en önemli kalemlerinden biri olan gübrede yıllık fiyat artışı yüzde 39,13. Ancak bu oranı duyan çiftçiler TÜİK’in verilerine inanmıyor. O kadar ki, devletin diğer kurumları da gübredeki fiyat artışına ilişkin farklı oranlar açıklıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre mart ayında ÜRE gübresinde yaşanan yıllık artış oranı yüzde 55,40. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ise yine mart ayında ÜRE gübresinde yaşanan yıllık fiyat artışının yüzde 75 olduğunu söylüyor. Veriler birbiriyle çelişse de kamu kurumlarının beceriksizliği gübre krizindeki en önemli sonuçlardan biri.

Hibede esnafa ayrımcılık: Salgından etkilenme şartı getirildi

Tarımda kriz kapıda: Çiftçinin gübresi yüzde 75 zamlandı yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder