9 Mart 2019 Cumartesi

‘Çiçek İstemeyen Kadınlar’ İstanbul Film Festivali’nde

38. İstanbul Film Festivali’nin merkezinde kadınlar olan filmleri bir araya getiren bölümü ‘Çiçek İstemez’de bu yıl gösterilecek 10 film belli oldu. Macaristan’dan Vietnam’a, Suriye’den Romanya’ya, bu filmlerdeki kadınlar ayakta duruyor, haklarını arıyorlar.

EN SEVDİĞİM KUMAŞ-MON TİSSU PRÉFÉRÉ

Yönetmen: Gaya Jiji
Suriye iç savaşının başladığı günlerde geçen film, Şam’da bir giyim mağazasında çalışan 25 yaşındaki Nahla’nın yaşadığı sıradan hayatın boğuculuğundan kaçma hayalleri üzerine kurulu.  En Sevdiğim kumaş, ataerkil toplumdaki cinsiyetçi yaklaşımlara feminist bir eleştiride bulunuyor.

NEFES-AİRE

Yönetmen: Arturo Castro Godoy
Buenos Aires’in öte ucundaki okulunda yaralanan Asperger sendromlu oğluna ulaşmaya çalışan Lucia’nın öyküsünde, çağdaş Arjantin’in alışılmadık bir portresi çiziliyor. Çaresiz Lucia rolündeki ödüllü Julieta Zylberberg’in performansı dikkat çekiyor.

ALİCE T.

Yönetmen: Radu Muntean
Küçük bir çocukken evlat edinilen Alice’in sorunlarla örülü hayatına bir de hamile kalmanın ağır gerçekliği eklenir. Yönetmen Muntean, Alice’in öyküsü üzerinden evlat edinme, ergen hamileliği, kürtaj, ebeveyn-çocuk ilişkileri gibi çetrefilli konulara eğiliyor.

KAYGAN ZEMİN-DER BODEN UNTER DEN FÜSSEN

Yönetmen: Marie Kreutzer
Berlin’de Altın Ayı ödülü için yarışan Kaygan Zemin, beyaz yakalıların hayatını, yaratıcı bir senaryo ile ele alan aile, hastalık, zihin ve çalışma hayatına dair ilginç gözlemler yapan bir psikolojik gerilim…

ONUN ADI PETRUNIA-GOD EXISTS, HER NAME IS PETRUNYA

Yönetmen: Teona Strugar Mitevska
Yönetmen Mitevska, öfkeli olduğu kadar hüzünlü filmiyle Makedon toplumundaki dönüşümün etkilerini gözlemliyor ve kadınların dik durmalarının önemini vurguluyor. Filme adını veren Petrunia, Teofanya bayramında suya atılan tahta haçı kapıp çıkararak erkeklerin gazabını üzerine çekiyor.

ODA HİZMETÇİSİ-LA CAMARİSTA

Yönetmen: Lila Avilés
Meksikalı yönetmen Lila Avilés, ilk uzun metrajlı filmi Oda Hizmetçisi’nde sıradan bir kadının sahici arzularını, umutlarını, çilesini ve öfkesini minimalist ve duyarlı bir üslupla anlatıyor.

BİR GÜN-EGY NAP

Yönetmen: Zsófia Szilágy
Dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nin Eleştirmenler Haftası bölümünde yapan Bir Gün, sürekli huzursuzluğu, dinmeyen temposu ve keskin bakışıyla ebeveynliğin insanı kendisine yabancılaştıran etkisini perdeye taşıyor.

SOFIA

Yönetmen: Meryem Benm’barek
Yönetmen Meryem Benm’barek, Sofia’da Fas’ın evlilik dışı ilişkilere hapis cezası öngören 490 sayılı yasasından yola çıkarak ülkenin sınıf farkı, cinsiyet eşitsizliği, ataerkil gelenekler ve tabularla örülü toplumsal yapısına dair derin ve çarpıcı bir analizde bulunuyor.

ÜÇÜNCÜ EŞ-NGUOİ VO BA

Yönetmen: Ash Mayfair
Film kadınların erkeklere hizmet etmeleri beklenen 19. yüzyıl Vietnam’ında 14 yaşında zengin bir adamla evlendirilen May’in çocukluktan anneliğe geçişinin öyküsünü anlatıyor.

BU HER ŞEYİ DEĞİŞTİRİR-THİS CHANGES EVERYTHİNG

Yönetmen: Tom Donahu
Yapımcılığını Geena Davis’in üstlendiği belgesel, yaşayan efsane Meryl Streep gibi önde gelen kadınlarından bazıları aracılığıyla eğlence sektörünün tartışılan yönlerine eğiliyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder