8 Mart 2019 Cuma

Dolar alan yaya kalmadı: Son bir yılda en çok dolar kazandırdı, borsa kaybettirdi

Amerikan Doları, yıllık bazda yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat 2019 dönemine ilişkin “Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları”nı açıkladı.

Aylık en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde olurken, son bir yıllık verilere bakıldığında tablonun tam tersi şekilde oluştuğu görüldü. BIST 100 endeksi, yıllık bazda en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Bugün açıklanan verilere göre, en yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %7,22, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %7,15 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) %4,01, mevduat faizi (brüt) %1,32 ve külçe altın %0,22 oranında yatırımcısına kazandırırken; Amerikan Doları %1,93 ve Euro %2,56 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde DİBS %3,93, mevduat faizi (brüt) %1,25 ve külçe altın %0,15 oranında yatırımcısına kazandırırken; Amerikan Doları %2,00 ve Euro %2,63 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

BIST 100 endeksi üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %11,85, TÜFE ile indirgendiğinde ise %9,07 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %0,13, TÜFE ile indirgendiğinde ise %2,62 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre DİBS; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %18,47, TÜFE ile indirgendiğinde ise %17,12 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %16,84, TÜFE ile indirgendiğinde ise %17,79 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIK BAZDA EN YÜKSEK REEL GETİRİYİ DOLAR SAĞLADI

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde Amerikan Doları; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %7,52, TÜFE ile indirgendiğinde ise %16,44 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu.

Diğer taraftan, BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %31,65, TÜFE ile indirgendiğinde ise %25,99 oranlarıyla yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika ile krizin tavan yaptığı Ağustos 2018 döneminde “Dolar alan yaya kalır” söylemini yinelemişti.

30 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan Rahip Brunson kaynaklı kriz esnasında ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik “Bu fakir bu görevde olduğu müddetçe o teröristi alamazsın” diyen Erdoğan, Brunson’ın önce tahliye edilmesi, ardından da hakkındaki ev hapsi kararının kaldırılması hakkında “bağımsız” yargının kararına saygı duyulması gerektiğini söylemişti.

Brunson’ın Amerika’ya uçmasının ardından söz konusu gerginlik yumuşamış ve döviz kurları gerilemeye başlamıştı. Ancak 7.20’lerin üzerini gören dolar/TL kurunun şubat sonu itibarıyla 5.33 seviyesine gerilemesine rağmen yıllık bazda en çok doların kazandırması, Erdoğan’ın “Dolar alan yaya kalır” tezini bir kez daha çürütmüş oldu.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder