8 Mart 2019 Cuma

Kadınlar, 8 Mart’ta alanlarda: ‘Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz!’

“Krize, savaşa, şiddete ve eşitsizliğe karşı dayanışmayla güçleniyor, hayatı örgütlüyoruz!” yazılı pankartla yürüyen kadınlar, “Şiddete karşı savunmasız değiliz”, “Yasak ne ayol”, “Yeter artık çıkalım zindandan “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı.

‘SAVAŞ, KADIN VE ÇOCUKLAR İÇİN YOKSULLUK, TECAVÜZ VE ÖLÜMDÜR’ 

Tamer Arda Eriş’in Gazete Duvar‘da yayınlanan haberine göre; Ankara Kadın Platformu adına basın açıklamasını yapan İpek Yüksek ekonomik krizin üstünün örtülmek istendiğini belirterek, “Meyve-sebze yerine kurşun fiyatına bakın’, ‘beka sorunu var’ diyenlerin savaş politikaları, baskı ve şiddet ortamını arttırıyor. Savaş kadın ve çocuklar için açlık, yoksulluk, taciz, tecavüz ve ölüm demektir. Ortadoğu’da sürdürülen savaş yine en çok kadınları, çocukları vuruyor. Kadınlar olarak savaş karşıtı olmaktan, barış talep etmekten asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

8 Mart’a çocuklarıyla katılan kadınlar ‘ücretsiz kreş taleplerini’ dile getirdi.

‘İSTİSMAR YASALARI, SEÇİMLERDE GÜNDEME GELİYOR’

Yüksek, AKP’nin kadınların kazanılmış haklarını geriletmeye çalıştığını ifade ederek, “Geçtiğimiz seçimlerde çocuk istismarcılarına idam ve hadım cezası tartıştıranlar, bu seçimde çocuk istismarcılarını ‘erken yaşta evlilik mağdurları’ olduğu gerekçesiyle affetmekten bahsediyor. İstismarcıları affederek çocukların hayatını karartmanıza izin vermeyeceğiz” dedi.

‘CİNSİYET EŞİTLİĞİ SAĞLANMADAN, NAFAKA TARTIŞILAMAZ’ 

“Kadınları çalışma yaşamından dışlayarak aileye mahkûm eden iktidar, onların nafaka hakkında göz dikiliyor” diyen Yüksek “Cinsiyet eşitliğini sağlamadan nafakayı tartıştırmayız, mücadele ederek kazandığımız medeni haklarımızdan bir adım geri atmayacağız” diye konuştu.

‘KADINLAR ÇALIŞMA YAŞAMINDA GÜVENCESİZLEŞİYOR’

Yüksek, kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Şiddet çalışma yaşamının güvencesizleştirilmesiyle, ağırlaşan yaşam koşullarıyla, ücret eşitsizliğiyle, haksız işten atmalarla, uzun çalışma saatleri ile esnek, güvencesiz çalıştırılmayla katlanarak artıyor. Kadınlar giderek yoksullaştırılıyor, giderek sosyal güvenlik ağları dışına çıkarılarak aile kurumunun içine hapsedilmeye çalışılıyor. AKP iktidarı eliyle, bu saldırılar milliyetçi ve muhafazakar politikalarla katlanarak sürdürülüyor.”

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder