8 Mart 2019 Cuma

Parola “555K” Raflarda Yerini Aldı

Bülent Ulus ve Hakan Güngör’ün kaleme aldığı, Demokrat Parti döneminde düzenlenen ve Cemal Süreya, Altan Öymen gibi isimlerin başlatanlar arasında yer aldığı 555K eyleminin perde arkasını anlatan ‘Parola 555K: Bir Başkaldırının Sıra dışı Öyküsü’ kitabı Kor Kitap’tan satışa çıktı.

5 Mayıs 1960’ta Ankara’da gerçekleşen protesto gösterilerinden bir kare

SIRA DIŞI BAŞKALDIRI
Altan Öymen, ‘Parola 555K: Bir Başkaldırının Sıra dışı Öyküsü’ hakkında şunları söyledi; “Bu kitap, o zamanı anlatan kitaplar içinde en kapsamlı belgelerden biri olacak. (…) Parola 555K siyasal hayatımızın en tartışmalı döneminin birçok yönünün aydınlanmasına yeni bir ışık tutuyor. Ve yakın tarihimizle ilgili olarak yapılan yanlışlıkların ve çarpıtmaların düzeltilmesine önemli bir katkı oluşturuyor.”

555K NEDİR?

28-30 Nisan 1960 tarihlerinde polisle öğrenciler arasında çıkan çatışmalarda iki öğrencinin hayatını kaybetmesi üzerine 5 Mayıs 1960 tarihinde gerçekleşen eylemdir. Adını 5. ayın 5. günü saat 5’te Kızılay’da gerçekleşmesinden alan eylem cumhuriyet tarihinin ilk “sivil itaatsizlik” eylemi olarak da anılır. Eylemle ilgili haber yapan ve fotoğraf yapan bazı gazeteler Menderes yönetimi tarafından bir hafta süreyle kapatılır. Bu eylemden kısa bir süre sonra 27 Mayıs 1960’ta cumhuriyet tarihinin ilk askeri darbesi gerçekleşmiştir.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder