13 Ekim 2019 Pazar

Numan Kurtulmuş’tan KHK’ılara şaka gibi öneri

Valilik kararıyla yasaklanan KHK Büyük Buluşması daha gündemdeyken Numan Kurtulmuş ‘hukuk’suz bir şekilde ihraç edilenlere öneride bulundu: Kanun yolu açık, buyrun itiraz edin.

BOLD- Euronews’e röportaj veren AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’tan KHK ile ihraç edilenler hakkında konuştu. Kurtulmuş, “Hala haksızlık yapılanlar ya da gözden kaçanlar var mı, olabilir. İtiraz mekanizması açıktır, yola açıktır. Dileyen bana haksızlık yapıldı derse, buyursun bu itiraz mekanizmasını kullansın.” dedi.

Kurtulmuş, ‘eğer darbe gerçekleşseydi onbinlerce insan yargısız infazlarla yok edilecek, bırakın KHK falan birçok insan devlet memuriyetinden atılacaktı.’ derken 15 Temmuz’dan bu yana yapılan yargısız infazları görmezden geldi.

Üç yılda yaklaşık 130 bin kişi KHK ile sorgusuz sualsiz işinden atıldı. OHAL Komisyonuna başvuran 126.200 kişi’den sadece 6 bin memur işine dönebildi. Onlar da cezalandırmaya devam edilerek daha alt pozisyonlarda ya da daha uzak bölgelerde göreve başladılar.

Kurtulmuş geri kalanları terörist ilan edip “Bu anlamda devlet memuriyetinden uzaklaştırılanların ben büyük bir kısmının gerçekten örgütle irtibat ve iktisat içerisinde oldukları için uzaklaştırıldıklarını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

77 bin 600 DOSYA REDDEDİLDİ

OHAL Komisyonunun https://ohalkomisyonu.tccb.gov.tr/ sitesinden yaptığı resmi açıklamaya göre; 29 Ağustos 2019 tarihi itibariyle Komisyona yapılan başvuru sayısı 126.200. Komisyon tarafından verilen karar sayısı 84.300. İncelemesi devam eden başvuru sayısı 41.900. Red verilen dosya 77 bin 600, kabul edilen edilen dosya 6 bin 700.  Kabul kararlarından 28’i kapatılan (dernek, vakıf, televizyon kanalı) kuruluşların açılmasıyla ilgili.

O RÖPORTAJ

Barış Planı Harekatıyla ilgili röportaj yapılan Numan Kurtulmuş’ın KHK’lılar ve yargı refomuyla ilgili açıklamaları:

Yargı paketlerinin Meclis’in gündemine gelmesiyle birlikte en çok merak edilen konuların başında bir af çıkıp çıkmayacağı; olacaksa kapsamı ne olacak? Ve, KHK’lılar için gündeminizde bir çalışma var mı? KHK’lıların bir kısmının mağdur olduğuna dair olan görüşlere katılıyor musunuz?

“Yargı reformunun temel huşularından birisi ulaşılabilir, süratli ve adil bir yargılama düzenin kurulabilmesidir. Bunun için de tutukluluk sürelerinin mümkün olduğunca kısaltılması, yargı yükünün azaltılması ki mahkemelerde en önemli sıkıntılardan birisi de o. Hatta bunun için de savcıların sanıklarla bazı konularda konuşarak mahkemeye gitmeden işi çözmesi, hatta gönüllü arabuluculuk müesseselerinin mahkemelerin yükünü azaltacak şekilde olması gibi çok ciddi reformlar söz konusu. Yargı reformu ile ilgili çalışma diğer partilere de gönderildi. Ve arkasından da ikinci yargı paketi vs. gelecektir. Yargı ile ilgili sıkıntıları biliyoruz, bununla ilgili gerekli düzenlemeler de yapılır. Ama bu yargı reformu içerisinde şu anda af yok.

Türkiye’de eğer bir mağduriyetten bahsedilecekse, 82 milyon insanımızın tamamı 15 Temmuz günü mağdur edilmeye çalışılmıştır. Hele 15 Temmuz’da bir buçuk, iki saatlik süre içerisinde işler tersine tecelli etseydi, bugün FETÖ darbesini yapmış olacak. On binlerce insan yargısız infazlarla yok edilecek, bırakın KHK falan bir sürü insan devlet memuriyetinden atılacak, son derece Türkiye yıldabölünme-parçalanma sürecinin içerisine girecekti. Zor bir darbe teşebbüsü, Allah’ın izni ve milletimizin gayreti ile önlendi. Ve ondan sonra çok büyük bir titizlik ile bu süreç bir şekilde yürütülmeye çalışıldı. Bu anlamda devlet memuriyetinden uzaklaştırılanların ben büyük bir kısmının gerçekten örgütle irtibat ve iktisat içerisinde oldukları için uzaklaştırıldıklarını düşünüyorum. Eğer gerçekten yanlış yapılanlar varsa, onunla ilgili de AİHM’in de çok olumlu bulduğu bir süreç getirdik, bir itiraz mekanizması. Son rakamı hatırlamıyorum ama o itiraz mekanizmasına binlerce insan bana yanlışlık yapıldı diyerek komisyona müracaat ettiler. Ve olumlu sonuç aldılar, görevlerine geri döndüler. İrtibatlı ve iktisatlı olanlar devlet memuriyetliğinden çıkarıldılar, çünkü devlet memuriyetliliği aynı zamanda da insanların devlete bağlılığını, sadakatini de zorunlu kılar. Onların içerisinden bir kısmı itiraz ettiler, çok itiraz eden oldu da. Bir kısmının itirazı kabul edildi, yine binlerle ifade edilecek şekilde. Onlar geri döndü. Hala haksızlık yapılanlar, ya da gözden kaçanlar var mı, olabilir. İtiraz mekanizması açıktır, yola açıktır. Dileyen bana haksızlık yapıldı derse, buyursun bu itiraz mekanizmasını kullansın.”

15 Temmuz’un kurbanları; müebbet verilen erler

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder