15 Kasım 2019 Cuma

“Benim de Kürtlere senin askerlerinin yaptıkları konusunda bir video göstermemi ister misin?”

Erdoğan, Oval Ofis’te Trump ve ABD’li senatörlere PKK ve Mazlum Kobani videosu izletti. Senatör Graham da Erdoğan’a, “Benim de Kürtlere senin askerlerinin yaptıkları konusunda bir video göstermemi ister misin” diye sordu.

BOLD – AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın Çarşamba günü Beyaz Saray’daki görüşmesine katılan senatörlerden Cumhuriyetçi Lindsey Graham, S-400 ve güvenli bölge konularında ABD‘nin “kabul edebileceği” bir çözüm bulunamazsa Türkiye’ye yönelik yaptırımların Senato’dan da geçeceğini söyledi.

“UMARIM BU OLMAZ AMA ONLARA KALMIŞ”

Suriye’de güvenli bölge kurulması ve Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı konusunda Kongre’de soruları cevaplandıran Graham, “Çeşitli vesilelerle Türkiye’ye bu sorunun çözümünde doğru yolun Suriye’ye girip operasyon düzenlemeden, sınırda askerden arındırılmış bir bölge oluşturmak olduğunu söyledim. Ancak Erdoğan diğer yolu seçti” dedi.

Cumhuriyetçi Graham, Kongre’deki Türkiye’ye yaptırım tasarısıyla ilgili olarak da “Eğer S-400 konusunda çözüm bulamazsak ve hem bölge hem de ABD için daha kabul edilebilir bir güvenli bölge sağlanamazsa, bu durumda Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yaptırım tasarısının bir versiyonunu Senato’ya getireceğiz. Bu tasarı da 95 oyu toplayacak. Türk-Amerikan ilişkilerine bir darbe indirecek. Umarım bu olmaz ama bu da onlara kalmış” dedi.

ERDOĞAN’A YAPTIRIM RİSKİNİ HATIRLATTILAR

Tasarının 100 sandalyeli Senato’da 95 oy alacağını iddia eden Graham’a göre, toplantıda senatörler Erdoğan’a, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi konusunda diretti, aksi takdirde yaptırım riski aldığını söylediler.

Kongre’den bir kaynak da Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Senatörler, Türkiye’yle müttefikliği sürdürmek istediklerini ancak Ankara’nın da Rusya’dan füze sistemleri alıp bunun bir sonucunun olmayacağını beklemesinin mümkün olmadığını Erdoğan’a açıkça ifade ettiler” dedi.

GRAHAM BEYAZ SARAY’DA ERDOĞAN’LA TARTIŞTI

Graham’ın Beyaz Saray’daki görüşme sırasında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la IŞİD ile mücadele konusunda tartışma yaşadıkları ABD basınındaki haberlere yansımıştı.

Erdoğan-Trump görüşmesi hakkındaki izlenimlerini paylaşan Senatör Graham, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ‘IŞİD’i yenilgiye uğratanların kendileri olduğunu’ söylediğinde itiraz ettim. IŞİD’i yenilgiye uğratanlar onlar değil, SDG ve büyük ölçüde Kürtler’di. ‘Hiç kimsenin yapamadığını yapıp Kongreyi bir araya getirdiniz’ dedim.”

VİDEO SENATÖRLERİ İKNA ETMEDİ

Graham, Erdoğan’ın Oval Ofis’teki toplantıda Trump ve ABD’li senatörlere izlettiği videoyla ilgili de konuştu. PKK’nın Türkiye’de düzenlediği terör eylemlerinin gösterildiği ve bu örgütün hem YPG ile hem de Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Kobani ile bağlantısının ortaya koyulmaya çalışıldığı videonun, senatörleri ikna etmediğini söyledi.

Graham, Erdoğan’a, “Benim de Kürtlere senin askerlerinin yaptıkları konusunda bir video göstermemi ister misin?” dediğini açıkladı.

Toplantıya katılan bir başka Cumhuriyetçi Senatör Rick Scott da Erdoğan’ın izlettiği videonun, SDG’yi Suriye’de IŞİD’e karşı verilen mücadelede önemli bir müttefik olarak gören senatörlerin fikrini değiştirmediğini söyledi.

Erdoğan’ın bu videoyla kimseyi ikna edemediğini belirten Scott, Trump’ın kameralar önünde çizdiği tablonun aksine Türkiye ile “şu an oldukça zor bir ilişkiye” sahip olduklarını ifade etti.

ERDOĞAN “TURMP BAYAĞI ETKİLENDİ” DEMİŞTİ

Erdoğan, ABD’deki temaslarının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Trump’ın videodan “bayağı etkilendiğini” söylemişti. Erdoğan, “Bu videoyu izledikten sonraki tavırlarında, bana göre en önemli hava Sayın Başkan’da oldu. O bayağı etkilendi. Diğerleri de zaten Abdi Şahin (Mazlum Kobani) olayına farklı baktıkları için onu hâlâ sahiplenmeye çalışıyorlar ve en önemlisi de olaya hâlâ ‘Türkiye Kürtlere karşıymış’ gibi bakıyorlar” dedi.

RISCH: ŞU AN ONAY VERMEK İSTEMİYORUZ

Bu arada ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch, Türkiye’ye yaptırım tasarısına onay vermek istemediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da görüşmesinin ardından konuşan Risch, “Muhtemelen, yaptırım tasarısını şimdi geçirmemek en iyisi” dedi.

Trump-Erdoğan görüşmesinde bulunan isimlerden Risch, Ankara’yla S-400 alımıyla ilgili yapılacak görüşmelerdeki gerginliği azaltmak amacıyla senatörlerin Türkiye’ye yaptırım tasarısını “şu anda” geçirmemelerini istediğini söyledi. Ancak Cumhuriyetçi Senatör “ABD’nin bu ilişkinin altını oymak istemiyor, fakat o silah satışı tamamlanmamalı” ifadesini kullandı.

ABD, F-35 parçaları için Türkiye’ye alternatif üreticileri buldu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder