12 Kasım 2019 Salı

Türkiye’nin Yunanistan’a iade ettiği IŞİD’li tampon bölgede kaldı

Türkiye’nin, Barış Pınarı Harekatı sırasında tutukladığı bir Amerikan vatandaşının sınır dışı etmesiyle söz konusu şahıs, Türkiye ile Yunanistan arasındaki tampon bölgede kaldı.

BOLD – Edirne Pazarkule Sınır Kapısı’ndan sınır dışı edilen Amerikan vatandaşını Yunanistan geri çevirdi. Türk makamların da ülkeye dönüşüne izin vermediği şahıs iki ülke arasındaki tampon bölgede mahsur kaldı.

Arap kökenli, ABD vatandaşı olduğu iddia edilen kişi Yunanistan’a ait Kastanies Sınır Kapısı’ndaki görevliler tarafından kabul edilmedi.

İki ülkenin de kabul etmediği IŞİD’e mensup olduğu öne sürülen şahsın tampon bölgede bekleyişini sürdürdüğü ve iki sınır kapısı arasında gidip geldiği belirtildi.

Ankara, dün itibariyle ‘yabancı terörist savaşçı’ olduğu belirtilen ABD’li ve Avrupalı kişileri ülkelerine iade etmeye başlamıştı.

AVRUPA’DAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ

Bu arada Türkiye’nin IŞİD zanlılarını ülkelerine sınır dışı etmeye başlamasına Avrupa’dan tepkiler sürüyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Pazartesi akşamı Brüksel’de düzenlenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin Almanya’da mahkeme önüne çıkarılabilmeleri için IŞİD’le bağlantılarını ortaya koyacak somut delillerin ortaya konması gerektiğini belirtti.

Maas bu nedenle, “söz konusu kişilerin tutuklanmaları ya da mahkeme önüne çıkartılabilmeleri için yeterli delillere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı bunun için de Türk hükumetinin bu konudaki ayrıntılı bilgileri kendilerine iletmesi beklentisini taşıdıklarını söyledi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları toplantısı çerçevesinde yaptığı açıklamada Türkiye’nin yakaladığı IŞİD’lileri iade açıklamasını eleştirdi.

Planlanan iadelerin Avrupa ve Ortadoğu’nun güvenliğini tehlikeye atabileceği uyarısında bulunan Asselborn, “Bu barbarların serbest kalmaları mutlaka engellenmeli. Türkiye’nin bu konuda verdiği emirler yakışıksız” ifadesini kullandı.

Türkiye’yi AB ve NATO ülkeleriyle birlikte hareket etmeye çağıran Lüksemburg Dışişleri Bakanı, “Şayet söz konusu kişiler serbest kalacak olurlarsa, bu yöndeki tüm çabalar boşuna verilmiş olacak” dedi.

Suriye’de yakalanan “AB vatandaşı IŞİD’lı teröristler” ülkelerine iade ediliyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder