13 Kasım 2019 Çarşamba

İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırıda 8 kişi yaşamını yitirdi

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in İslami Cihat örgütünün üst düzey liderlerini hedef aldığı saldırıda toplam sekiz kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. AB Adalet Divanı’ndan da İsrail’le ilgili dikkat çeken bir karar çıktı.

BOLD – Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in İslami Cihat örgütünün üst düzey liderlerini hedef aldığı saldırıda toplam sekiz kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İslami Cihat örgütü, Gazze’deki saldırıda liderlerinden İslami Cihad’ın askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri’nin komutanlarından Beha Ebu El Ata ve eşinin öldüğünü açıklamıştı. Filistinli sağlık yetkilileri çiftin dört çocuğu ve bir komşularının da yaralandığını açıkladı.

GAZZE’DEN 200 ROKET FIRLATILDI

Saldırı sonrası 200’e yakın roketin Gazze’den İsrail’e fırlatıldığı belirtiliyor. İsrail’i hedef alan roket saldırılarda ise 46 kişinin hafif yaralandığı kaydedildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İslami Cihat örgütünün Gazze’deki en üst komutanının öldürülmesi sonrası “gerilimin artmasını istemiyoruz ama kendimizi korumak için gerekli her şeyi yaparız” dedi.

İsrail, Suriye’nin başkenti Şam ve Filistin’in Gazze Şeridi bölgelerinde yaptığı hava saldırılarıyla örgütün üst düzey yöneticilerini hedef almış, saldırıların Başbakan Netanyahu’nun onayı ile gerçekleştirildiği ifade edilmişti.

Şam’daki saldırıda ise örgütün lideri Ekrem el Ajuri zarar görmezken oğlu yaşamını yitirdi.

AB ADALET DİVANINDAN İSRAİL KARARI

Bu arada Avrupa Birliği Adalet Divanı, İsrail’in işgal altında tuttuğu topraklarda üretilen ürünlerin bu bölgeden geldiklerine dair etiket ve menşei uygulaması zorunluluğu getirdi.

Tel Aviv’in bu kararı yakın zamanda protesto etmesi bekleniyor. İsrail’den yapılan ilk açıklamada bu adımın adil olmadığı ve dünyada benzer durumdaki tartışmalı bölgelere uygulanmadığı için ayrımcılık oluşturduğu ileri sürüldü.

Adalet Divanı’ndan yapılan açıklamada “İsrail Devleti tarafından işgal edilmiş bölgelerden gelen gıda ürünlerinde bu bölgelerde üretildiklerine gösteren menşei bilgisi olmak zorundadır” denildi ve “Tüketiciler tükettikleri ürünlerin uluslararası insan haklarını ihlal eden bir bölgeden gelip gelmediğini bilmek hakkına sahiptir” ifadeleri kullanıldı.

AB’NİN İSRAİL’E YAPTIRIMI NİTELİĞİNDE

Lüksemburg’daki mahkemenin kararının, uzun yıllardır İsrail’e Ortadoğu’daki barış için gerekli adımları atmadığı eleştirilerini getiren Brüksel’in adeta “hukuki ve ekonomik bir yaptırımı” niteliğinde olduğu yorumları yapılıyor.

Bu karar ile birlikte artık örneğin Batı Şeria veya Doğu Kudüs’teki İsrail yerleşimlerinde üretilen ürünlerin üzerinde ‘Made in Israel’ (İsrail Malı) yazamayacak. Günümüzde bu bölgelerde yaklaşık 700 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor ve bu da tüm İsrail nüfusunun yüzde 10’una denk geliyor.

Plastik mermiyle sırtından vurulan Filistinli: “O gün askeri cip çarptı, defalarca dövüldüm”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder