12 Kasım 2019 Salı

İstifa eden Bolivya Devlet Başkanı Morales, Meksika’ya gitme kararı aldı

Bolivya’nın istifaya zorlanan lideri Evo Morales, Meksika’dan gelen sığınma teklifini kabul ettiğini açıkladı. Morales, siyasi nedenlerle ülkeden ayrılmanın kendisini üzdüğünü ama daha güçlü şekilde geri döneceğini söyledi.

BOLD – Bolivya’da ordunun ve sokak olayları çıkaran muhaliflerin baskısıyla istifa eden Devlet Başkanı Evo Morales, iltica teklifini kabul ettiği Meksika’ya gitmek üzere Bolivya’dan ayrıldığını açıkladı.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ülkeden ayrılma kararını Twitter üzerinden açıkladı ve “Kardeşlerim, Meksika’ya gitmek üzere yola çıkıyorum. Bu kardeşlerimizin hayatımızı kurtarmak için gösterdiği hoşgörüye minnettarım” mesajını paylaştı.

“DAHA GÜÇLÜ ŞEKİLDE GERİ DÖNECEĞİM”

Evo Morales, mesajın devamında, “Politik nedenlerden dolayı ülkeden ayrılmak canımı acıtıyor. Yakında daha güçlü bir şekilde döneceğim” dedi.

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard da 60 yaşındaki Morales’in Meksika’ya gitmek üzere uçağa bindiğini açıkladı. Ebrard, daha önce Morales’i Meksika’ya getirmek için askeri uçak göndereceklerini açıklamıştı.

Meksika, Bolivya’da Morales’i istifaya götüren süreci “darbe” olarak değerlendiren ülkeler arasında yer alıyor.

ÜLKEDE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Başkent başta olmak üzere ülkedeki Morales yanlıları ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Ülkenin askeri kuvvetlerinin başı, polise destek sağlanması için orduya talimat verildiğini duyurdu.

Morales, ülkeden ayrılmadan önce yaptığı bir açıklamada, kendisini istifaya zorlayan “karanlık güçlere” karşı taraftarlarını direnişe çağırmıştı.

Evo Morales’in istifası ile boşalan devlet başkanlığı koltuğunu ise, seçimlere kadar Senato başkan yardımcısı olan Jeanine Áñez’in doldurması bekleniyor.

MORALES’İ İSTİFAYA GÖTÜREN SÜREÇ

14 yıl Bolivya’yı yöneten Latin Amerika’nın en uzun süre görevde kalan ve ilk yerli devlet başkanı olan Evo Morales, 20 Ekim’de yapılan devlet başkanlığı seçimlerini ilk turda kazandığını açıklasa da muhalefet ve uluslararası gözlemciler seçimlere yolsuzluk karıştığını iddia eti.

Ülkede haftalardır devam eden sokak gösterileri sonrası Genelkurmay Başkanı da “İstikrarın sağlanabilmesi için Devlet Başkanı istifasını vermeli” açıklamasını yaptı.

DIŞİŞLERİNDEN BOLİVYA’YA SEYAHAT UYARISI

Bu arada Dışişleri Bakanlığı, Türkiye vatandaşlarına Bolivya’ya seyahatlerinde ‘eylem yapılan mahallelerden uzak durmaları’ uyarısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden yapılan ‘Bolivya için Seyahat Uyarısı’ başlıklı açıklamada Bolivya’da yaşayan ve ülkeye giden, gitmeyi düşünenlere dikkatli olmaları uyarısı yapıldı.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales istifa etti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder