12 Kasım 2019 Salı

Dışişleri’nden yaptırım kararı alan AB’ye: Faaliyetlerimiz aynı şekilde devam edecek

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım kararına “Faaliyetlerimiz aynı şekilde devam edecek” diyerek cevap verdi.

BOLD – Türkiye, Avrupa Birliği Dışişleri bakanlarının Kıbrıs açıklarındaki doğal gaz sondaj çalışmaları nedeniyle Türkiye’ye yaptırımlar öngören çerçeve belgeyi onaylamasına tepki gösterdi.

TEHDİTLERE BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları ile KKTC‘nin hak ve çıkarlarını, Avrupa Birliği’nin tüm izan dışı adımlarına rağmen korumaktan vazgeçmeyeceğinin defalarca vurgulandığı” belirtilerek, Pazartesi günü alınan kararın, Türkiye’nin verdiği mesajların hiçbirinin yerine ulaşmadığını gösterdiği kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında “Ülkemizin tehditlere boyun eğerek, Doğu Akdeniz’deki haklarından geri adım atmasını ummak beyhude bir beklentidir. Bu itibarla Doğu Akdeniz’deki arama ve sondaj faaliyetlerimize aynı şekilde devam edeceğimizden kimse şüphe duymamalıdır” ifadesine yer verildi.

AB’NİN YAPTIRIM KARARI

AB Dışişleri bakanları, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında doğal gaz arama çalışmaları nedeniyle, seyahat yasağı ve şahısların mal varlıklarının dondurulmasını içeren yaptırımlar için yasal bir çerçeve oluşturulması konusunda dün anlaşmaya vardı.

AB Dışişleri bakanları, alınan kararın, “Doğu Akdeniz’de hidrokarbon çıkarmak için ruhsatsız arama faaliyetlerinden sorumlu veya bu faaliyetlerde bulunan birey ve kurumlara yaptırım uygulanmasını mümkün kılacağını” söyledi.

Dün onaylanan yasal çerçeveden sonra bir sonraki adımın, şu an boş bulunan listeye isimler eklenmesi olacağı belirtiliyor. Sondaj çalışmalarına katılanlar ve sorumluların dışında çalışmalara mali, teknik ya da materyal destek verenlerle bunlarla bağlantılı kişi ve kuruluşlar da yaptırım listesine dahil edilebilecek.

Ayrıca AB birey ve kuruluşlarına, yaptırım kapsamına girenlere fon sağlama yasağı getirilecek.

AB dışişleri bakanları Türkiye’ye yaptırımların çerçevesini belirledi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder