31 Ocak 2020 Cuma

ABD Suriye Temsilcisi Jeffrey: İdlib’de 700 bin kişi Türkiye sınırına doğru harekete geçti

ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, İdlib’deki saldırılar yüzünden Suriye’den 700 bin kişinin Türkiye sınırına doğru ilerlediğini açıkladı.

BOLD – ABD’nin IŞİD’le Mücadele ve Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey, son üç günde Suriye ordusunun ve Rus savaş uçaklarının İdlib’de 200 hava saldırısı düzenlediğini söyledi.

Telefonferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını cevaplandıran Jeffrey, “Suriye ordusu ve Rus savaş uçakları son üç günde 200’den fazla hava saldırısı düzenledi. İdlib’de yerinden edilmiş olan 700 bin kişi Türkiye sınırına doğru harekete geçti. Doğrudan sivilleri etkileyen bu durum uluslararası bir kriz yaratabilir.” dedi.

“ESAD KİMYASAL SİLAH KULLANIRSA…”

Jeffrey, kısa vadede ABD’nin Suriye’den kalan askeri birliklerini çekme gibi bir planı olmadığını söyledi.
‘Esad’ın ordusu kimyasal silah kullanırsa, tüm seçenekler masada olacak’

ABD’nin şu an için İdlib’de askeri bir müdahaleyi düşünmediğini ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ordusunun kimyasal silah kullanması durumunda, daha önce iki kez olduğu gibi tüm seçeneklerin masada olacağını belirten Jeffrey, ““Türkiye’nin İdlib’deki askeri mevziini güçlendirme çabalarını destekliyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye’nin İdlib’de önemli sayıda askerleri var. Türk askerleri bizim NATO müttefikimiz. Onların başına bir şey gelmeyeceğinden emin olmak istiyoruz ve gelişmeleri çok yakından izliyoruz.” diye konuştu.

“SDG’YLE YENİDEN HAREKETE GEÇTİK”

Jeffrey, IŞİD’in hâlâ 14 ile 18 bin arası savaşçısı olduğunu ve Türkiye’nin “terör örgütü” olarak kabul ettiği YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’yle birlikte buna karşı savaştıklarını söyledi.

Jeffrey, “IŞİD’in 14 bin ile 18 bin arasında teröristle, Suriye ve Irak’ta bir ayaklanma olarak yeniden ortaya çıktığını görüyoruz. Hem Irak hükümetiyle hem Suriye’deki yerel birimlerle çalışmaya devam ediyoruz. Ekim ayında Türkiye’nin operasyonu sebebiyle bir ara vermiştik ama şimdi yerel ortağımız olan Suriye Demokratik Güçleri’yle birlikte yeniden harekete geçtik.” ifadelerini kullandı.

“PUTİN’E GÜVENEMEZSİN DEMİŞTİK”

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rusya’yı İdlib’de taraf olduğu anlaşmalara sadık kalmamakla suçlaması konusundaysa şu yorumu yaptı:

“Biz ona Ruslarla işbirliği yapma çabasında, ne Suriye’nin kuzeybatısında ne de kuzeydoğusunda, Putin’e güvenmemesi gerektiğini söylemiştik. Sonuçları şimdi kendisi de görüyor.”

TÜRK GÖZLEM NOKTALARI ENDİŞESİ

Jeffrey’ye “İdlib’deki gerilimin Türk ile rejim askerlerinin karşı karşıya geleceği bir askeri çatışmaya evrilmesinden endişe ediyor musunuz?” sorusu da yöneltildi.

“Zaten karşı karşıya gelmiş durumdalar” diyen Jeffrey, “Türklerin İdlib’deki gözlem noktalarının bir çoğunun etrafları rejim güçleri tarafından kuşatıldı, bağlantıları kesilmiş durumda. Diğer Türk gözlem noktalarının da kuşatılması riski mevcut” diye konuştu.

Rus uçaklarının İdlib’de saldırıları sürerken Türk ve Rus Genelkurmay Başkanları görüştü

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder