30 Ocak 2020 Perşembe

Fransa’dan Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı donanma gönderme teklifi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı Yunanistan’ı desteklemek için savaş gemileri gönderme teklif etti. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, teklifi ‘memnuniyetle karşıladı’.

BOLD Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Fransa’nın Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı Yunanistan’ı desteklemek için savaş gemileri gönderme teklifini “memnuniyetle karşıladı”.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, çarşamba günü  Paris’te Elysee Sarayı’ndaki görüştü.

Macron, ülkesinin ve Avrupa Birliği’nin Yunanistan ve Kıbrıslı Rumlara desteğini yinelerken, Türkiye’yi “tahriklerde ve haksız müdahalelerde” bulunmakla suçladı.

Macron, Fransa ve Yunanistan arasında güvenlik alanında stratejik iş birliğinin oluşturulacağını ve önümüzdeki haftalarda bu iş birliğinin ana hatlarının belirginleşeceğini ifade etti. Macron, bu çerçevede, Fransız donanmasının, Avrupa’nın stratejik bölgesinin güvenliğinin sağlanması için varlığını artıracağını ifade etti.

MİÇOKTAKİS: GEMİLER ‘BARIŞIN GARANTÖRÜ’

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Fransa’nın Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı Yunanistan’ı desteklemek için savaş gemileri gönderme teklifini “memnuniyetle karşıladı”. Gönderilecek gemileri “barışın garantörü” olarak nitelendirdi.

Miçotakis, Yunanistan ve Fransa’nın yeni stratejik savunma alanı aradıklarını söyleyerek “Doğu Akdeniz’deki farklılıkları sona erdirmenin tek yolu uluslararası hukuktan geçiyor” ifadelerini kullandı.

İTALYA VE RUMLARDAN LİBYA’YLA ANLAŞMAYA TEPKİ

Bu arada İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ve Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Türkiye’nin Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH) ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Mutabakatı’nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunarak tepki gösterdi.

İki bakan, Türkiye’nin Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri ile bağlantısı bulunan kişi ve kurumlara Avrupa Birliği’nin yaptırım uygulaması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

Macron: Türkiye, Libya’ya paralı asker göndererek Berlin Anlaşmasını ihlal ediyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder