1 Şubat 2020 Cumartesi

Airbus yolsuzluğunu örtbas etmek için 4 milyar dolar ödeyecek

Dünyanın en büyük uçak üreticisi Airbus, farklı ülkelerdeki yolsuzluk soruşturmalarından kurtulabilmek için 4 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Şirket yöneticilerinin ise yargılanma ihtimali hala sürüyor.

BOLD – Uçak üreticisi Airbus, usulsüzlük iddialarıyla Fransa, İngiltere ve ABD’de açılan soruşturmaları kapatmak için toplamda 4 milyar dolar ödemeyi kabul ederek anlaşma yoluna gitti.

ANLAŞMAYA RAĞMEN RİSKLERİ DEVAM EDİYOR

2.3 milyar dolar Fransa’da, 1.1 milyar dolar İngiltere’de, 600 milyon dolar ABD’de ödenecek.

Anlaşmaya rağmen Fransa merkezli Airbus’ın tüzel kişiliği değil ama yöneticilerinin yargılanabileceği iddia ediliyor.

SORUŞTURMALAR 2016’DA İNGİLTERE VE FRANSA’DA BAŞLADI

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre; Fransız savcılar, 2004-2016 arasındaki Airbus’ın işlemlerini kapsayan dosyada Türkiye’nin de bulunduğunu iddia etti.

Reuters’ta yer alan habere göre de; Fransa, İngiltere ve ABD’deki mahkemeler anlaşmayı onayladı. Soruşturmalar 2016’da Fransa ve İngiltere’de başlatılmış, sürece 2018’de de ABD dahil olmuştu. Fransız savcı Jean-Francois Bohnert, Airbus’ın iddiaları kabul ettiğini belirtti.

SİLAH TİCARETİ YASASI YÖNÜNDEN DE İNCELENİYORDU

İngiliz ve Fransız makamlar Airbus’ın uçak satmak için üçüncü kişiler üzerinden usulsüzlük yaptığı iddialarını araştırıyordu. ABD’de de şirketin ülkedeki silah ticaretine ilişkin yasalara muhalefet edip etmediği inceleniyordu.

LİSTEDE TÜRKİYE’DE YER ALIYOR

WSJ’nin haberindeki diğer bir ayrıntıya göre, Fransız savcılar, Fransa’da kapatılan Airbus dosyasında, 2004 ila 2016 arası uçak satış sözleşmelerine dair usulsüzlük yapılan ülkeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Tayvan ve Nepal ile Türkiye’nin de yer aldığını belirtti.

“Madımak affı yeni katliamlara yol vermektir”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder