28 Ocak 2020 Salı

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsün “ciddiyetini değerlendirmede hata yaptık” dedi

Çin’de ortaya çıkan ve daha sonra başka ülkelere de yayılan yeni tip koronovirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100’ü aşarken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ölümcül salgının uluslararası riskini değerlendirmekte “hata” yaptıklarını açıkladı.

BOLD Çinli yetkililer yeni keşfedilen koronovirüs (2019-nCoV) nedeniyle 106 kişinin hayatını kaybettiğini ve ülkede koronavirüsün bulaştığı toplam kişi sayısının 27 Ocak itibarıyla 4 bin 515 olduğunu açıkladı. Bir gün önce koronavirüsün bulaştığı toplam kişi sayısının 2 bin 835 olduğu bildirilmişti.

Çin’de virüsün yayılmasını önlemek için hem başkent Pekin hem de metropol şehir Şangay’da, Hubei eyaletinden gelenler 14 gün boyunca gözlem altında tutulmaya başladı.

ÇİN’E SEYAHAT UYARILARI

ABD vatandaşlarına, Çin’e yönelik seyahat planlarını gözden geçirme ve özellikle salgının patlak verdiği Hubei eyaletine seyahat etmeme tavsiyesinde bulundu. Başka ülkeler de vatandaşlarına elzem olmadıkça Çin’e seyahat etmeme uyarısı yapıyor.

ABD, Fransa ve Japonya Çin’deki özellikle salgının patlak verdiği şehir Wuhan ve Hubei eyaletindeki vatandaşlarını tahliye etme çalışmalarını başlattı.

ÇİN DIŞINDAKİ VAKA SAYISI 56 OLDU

Dünya Sağlık Örgütü ve diğer ülke yetkililerine göre, Çin’in dışında 56 yeni tip koronavirüs vakası görüldü.

En son Pazartesi gecesi Almanya’da ilk kez yeni tip koronavirüs vakasının görüldüğü açıklandı. Çin dışında başka ülkede virüs yüzünden hayatını kaybedenin olmadığı bildirildi.

Çin dışındaki yeni tip koronavirüs vakaları:

14 vaka: Tayland
5’er vaka: ABD, Avustralya, Singapur, Tayvan
4’er vaka: Malezya, Güney Kore, Japonya
3 vaka: Fransa
2 vaka: Vietnam
1 vaka: Nepal, Kanada, Kamboçya, Sri Lanka, Almanya

DSÖ: RİSKİ DEĞERLENDİRMEDE HATA YAPTIK

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin’de başlayan koronavirüs ile ilgili ölümcül salgının uluslararası riskini değerlendirmekte “hata” yaptıklarını kabul etti.

DSÖ yetkilileri, bir önceki raporlarda “hata” yaptıklarını ve söz konusu ölümcül salgının uluslararası alandaki aciliyetinin “yüksek” olduğunu belirtti.

Bu düzeltmenin uluslararası kamu sağlığı açısından “acil durum ilanı” anlamına gelmeyeceği de vurgulandı.

Geçtiğimiz hafta “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan etmek için erken olduğunu bildiren örgüt, ölümcül salgının küresel çapta tehdide dönüşme riski için “küçük ihtimal” ifadesini kullanmıştı.

KAZAKİSTAN, ÇİNLİLERDEN SAĞLIK RAPORU İSTEYECEK

Kazakistan ülkesine gitmek isteyen Çin vatandaşlarına vize vermek için sağlık raporu talep etme kararı aldı. İçişleri Bakan Yardımcısı Şükret Nurişev, koronavirüs salgını nedeniyle Kazakistan’a girişlerde elektronik vize verilmesi işleminin sonlandırıldığını söyledi.

Nurişev ayrıca Pekin yönetiminden Wuhan’da bulunan 98 Kazak öğrencinin şehirden çıkmasına izin verilmesini istediklerini belirtti.

Halen Çin’de 1300 Kazakistan vatandaşının bulunduğunu söyleyen İçişleri Bakan Yardımcısı bu sebeple Çin’le sınırın tamamen kapatılmasını düşünmediklerini söyledi.

YENİ TİP KORONAVİRÜS

Yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) ilk olarak Çin’in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık 2019’da tespit edilmişti.

Virüsün 11 milyon nüfuslu Vuhan kentindeki balık ve yabani hayvan satılan bir pazardan kaynaklandığı sanılıyor.

Sars virüsü ile aynı virüs familyasında yer alan virüsün yabani hayvanlardan insanlara geçtiği tahmin ediliyor.

2002/2003 yıllarında Sars virüsüne yaklaşık 8 bin kişi yakalanmış ve 800 kişi hayatını kaybetmişti. Sars virüsü Çin’de yemek olarak tüketilen misk kedisinden insanlara geçmişti.

Çin’in diplomatik temsilcilikleri Uygurların pasaportlarını yenilemiyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder