31 Ocak 2020 Cuma

Alışveriş fişlerinde ‘kanser’ tehlikesi

Alışveriş fişlerinde yüzde 90 oranında kansere yol açan kimyasal bulundu. Zamanla kaybolan mürekkeplerin kullanıldığı fişler, ‘bisfenol A’ içeren termal kağıtla yapılıyor.

BOLD Yeni araştırmalar, kanseri tetikleyen yeni faktörlerin bulunduğunu ortaya çıkartıyor. İspanya’da yapılan çalışmalar ile BPA (bisfenol A) adlı kimyasal maddeyi içeren alışveriş fişlerinde kanser riski bulunduğu tespit edildi.

KISIRLIK, OTİZM, OBEZİTE, ERKEN DOĞUM RİSKİ DE VAR

BPA’nın hormona bağlı kanserlere yol açabileceği, daha önce kısırlık, otizm, DEHB, obezite, tip 2 diyabet, erken doğum ve erken ergenlik başlangıcıyla bağlantısı bulunduğu açıklandı.

FİŞLERİ CÜZDANDA, ARABADA VE EVDE SAKLAMAYIN

Granada Üniversitesi’nden Profesör Nicolas Olea insanları fişleri cüzdanlarında, arabalarında ve evlerinde saklamamaları konusunda uyardı.

ET VEYA BALIK GİBİ YİYECEKLERLE TEMAS ETMEMELİ

BPA içeren kağıtları tanımanın kolay olduğunun altını çizerek, “Fişler özellikle paketten çıkarırken et veya balık gibi yiyeceklerle temas etmemeli. Fişlerle oynamamalı, üzerine not almak için kullanmamalısınız” dedi.

ÜZERLERİNDEKİ BASKILARI KAYBEDER

Olea ayrıca şu ikazları dile getirdi, “Geçici mürekkeplerin kullanıldığı bu fişler bir süre sonra üzerlerindeki baskıları kaybeder. Müşteri fişleri kolayca tanısa bile ve satın aldığınız pantolonları iade edeceğiniz zaman kasiyerler hiçbir şey göremediklerini söyler.

PARMAKLARA YAPIŞAN BEYAZ RENKLİ TOZ

Sıklıkla bulduğunuz tek şey, onları çantadan veya çantadan çıkarırken çıkan ince beyaz renkli bir tozdur. BPA, kesinlikle, parmaklarınıza yapışan beyaz tozdur” ifadelerini kullandı. Benzer bulgular Ocak 2018’de Michigan merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş The Ecology Center tarafından ortaya konulmuştu.

YEDEK OLARAK TASARLANDI AMA O DA ZARARLI ÇIKTI

Araştırma kasiyerlerin saatte 30 makbuza temas ettiğini, vardiya sonrasında kan ve idrarlarında ortalama bir kişiden önemli derecede yüksek BPA ve BPS seviyelerine sahip olduğunu ortaya koymuştu. Bilim insanları uzun zamandır BPA’nın yerine kullanılabilecek alternatif bir madde arıyor. BPS maddesi bu arayışların sonucu olarak plastik bileşiğe bir yedek olarak tasarlanmıştı.

McDonald’s Türkiye el değiştirdi, yeni sahip Birleşik Holding Limited’e dair bilgi yok

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder