29 Ocak 2020 Çarşamba

AKP’li belediyelerin Sayıştay raporları usulsüzlükten geçilmiyor

Sayıştay, AKP’li belediyelerdeki usulsüzlükleri ortaya çıkardı. Usulsüzlükler arasında vakıflara taşınmaz tahsisleri, ilave makam araçları, usulsüz atama ve ihaleler gibi çok sayıda konu bulunuyor.

BOLD – Sayıştayın tespit ettiği AKP’li belediyelerdeki usulsüzlükler bitmiyor. Sayıştay denetçilerinin tespitlerine göre; Kütahya’da belediyenin temizlik aracı kiralamak için yaptığı ihaleye 4 adet makam aracı ‘ilave’ edildiği, Kayseri’de belediyeye ait lojmanlarda kamu konutlarından yararlanma niteliği taşımayan vatandaşların oturtulduğu belirlendi.

DERNEKLERE ARAÇ TAHSİS EDİLMİŞ

BirGün’den Uğur Şahin’in haberine göre AKP’li Malatya Büyükşehir Belediyesi, mülkiyetindeki 3 adet taşınmazı, 3 ayrı vakfa; bir adet taşınmazı bir derneğe verdi. Sayıştay tahsisin mevzuata aykırı olduğunun altını çizerek belediyeden yanıt istedi. Belediye Sayıştaya cevap göndermedi. Sayıştayın denetim raporunda, tahsislerinin mevzuat hükümlerine uygun yapılması gerektiği bildirildi.

TEMİZLİK İHALESİ İLE MAKAM ARACI KİRALANDI

Sayıştay, Kütahya Belediyesinin cadde ve sokak temizlenmesi için araç kiralama ihalesinde mevzuata aykırı uygulamalar tespit etti. Buna göre AKP’li Başkan Kamil Saraçoğlu döneminde belediye tarafından yapılan ihalede işin konusu, “Kütahya Belediyesi mücavir alan sınırları içerisinde mahalle, bulvar, cadde, sokak, meydan, pazar yerleri, yaya yolları, orta refüjler vb. gibi yerlerin temizlenmesi, yol yıkama ve basınçlı yıkama araçları ile yıkanması” olarak gösterildi. Ancak ihale kapsamına, makamda kullanılmak üzere 4 adet binek hizmet aracı da dahil edildi.

LOJMANLAR KAMU GÖREVİ OLMAYANLARA TAHSİS EDİLMİŞ

Sayıştay, Kayseri Büyükşehir Belediyesi envanterinde kayıtlı toplam 82 adet lojman olduğunu, bunlardan 48 adedinin tahsisli olarak dolu, geri kalan 34 adedinin ise boş bulunduğunu tespit etti. Denetçiler, bazı kişilere şartları sağlamadığı halde görev tahsisli konut verildiğini, bazı kişilerin ise kamu konutlarından yararlanma niteliğini haiz olmadığını açığa çıkardı.

MÜDÜRLÜKLERE SÖZLEŞMELİ PERSONEL ATAMIŞLAR

Sayıştay, AKP’li Erzurum Büyükşehir Belediyesinde de usulsüzlük tespit etti. Belediye görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadrolar kapsamında olan müdürlük ve şube müdürlüğü kadrolarına mevzuat hükümlerine aykırı olarak sözleşmeli personeller atadı. Sayıştay 7 sözleşmeli personelin atamasının kanuna aykırı olduğunu bildirdi. Belediyeden Sayıştaya gönderilen yanıtta ise Sayıştayın ‘bir denetim kurumu olduğu’ ve bu nedenle idarelerin yerine geçerek karar alamayacağı belirtildi.

TAŞINMAZLAR DERNEKLERE PROTOKOLSÜZ TAHSİS EDİLMİŞ

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kuruma ait bazı taşınmazları dernekler ile vakıflara tahsis etti. Belediye, Sayıştaya gönderdiği yanıtta taşınmaz tahsis edilen vakıf ile derneklerin ‘kamu yararına’ çalışmalar yürüttüğünü iddia etti. Sayıştay ise taşınmaz verilen kimi dernekler ile belediye arasında protokol olmadığına dikkat çekti. Sayıştay ayrıca belediyede doğrudan alım yöntemiyle aynı mahiyette, aynı ay içerisinde ve aynı firmalara parçalara bölünerek, toplam 2 milyon 729 bin TL ödeme yapıldığını tespit etti.

Camide intihar eden Teğmen Adem Gürbüz’ün hikayesi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder