30 Ocak 2020 Perşembe

Avrupa Parlamentosu’nda Brexit’e gözyaşları içinde onay

Avrupa Parlamentosu (AP), İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma koşullarını düzenleyen Brexit anlaşmasını onayladı. Belçika’nın başkenti Brüksel’de toplanan parlamento, 49’a karşı 621 oyla anlaşmayı kabul etti.

BOLD – Avrupa Parlamentosu (AP), İngiltere’nin AB’den 31 Ocak Cuma gecesi çıkmasını öngören Brexit Anlaşması’nı onayladı. AP Genel Kurulu’nda duygusal anlara sahne olan görüşmelerin ardından anlaşma, İngiliz milletvekillerinin gözyaşları içinde kabul edildi.

AP’nin kararı Avrupa Konseyi tarafından da Perşembe günü onaylandıktan sonra ayrılık anlaşması resmen 31 Ocak Cuma gecesi yürürlüğe girecek.

GÖRÜŞMELERDE DUYGUSAL ANLAR

AP milletvekilleri, Brexit Anlaşması’nın ele alındığı AP Genel Kurulu’ndaki görüşmelere, futbol maçlarında görülen atkılara benzer bir atkı ile salona geldi. Atkıların üzerinde “Her zaman birlikte” ve “40 yıldan fazla AB üyeliği (1973-2020)” yazdığı görüldü.

Oylama öncesi yapılan değerlendirmelerde, İngiltere’nin bir gün yeniden AB’ye katılması yönünde dilekler dile getirildi. Ancak İngiltere’deki Brexit Partisi lideri Nigel Farage da dahil olmak üzere AB karşıtı olan parlamento üyeleri, birlik aleyhine konuşmalar yaptı.

Parlamento binasının oylama sonuçlarını gösteren tabelasının üzerinde “Bu bir elveda değil ” sözleri yazıldı.

Son kez Avrupa Parlamentosu’nda oturan İngiliz milletvekillerinin son kararı da ülkelerini AB’den çıkaracak olan Brexit Anlaşması oldu. Ayrılmak istemeyen İngilizlerin duygulu vedaları, AP üyesi diğer vekilleri de göz yaşlarına boğdu.

BREXİT’İN MİMARINA TEPKİ

Brexit’in mimarı İngiliz aşırı sağ politikası AP milletvekili Nigel Farage’ın hararetli konuşması sırasında milletvekili sıralarından tepkiler yükseldi. Farage’ın partisine mensup milletvekilleri ayağa kalkarak İngiliz bayrağını sallayınca, oturumu yöneten AP yönetimi İngiliz milletvekillerini uyardı. Milletvekili sıralarından da “Alın bayrağınızı ve gidin” sesleri yükseldi.

“BU BİR ELVEDA DEĞİL”

Brexit Anlaşması 49 ret ve 13 çekimser oya karşılık 621 milletvekilinin “evet” oyuyla kabul edildi.

Oylamanın ardından elele veren milletvekilleri gözyaşları içinde İskoçyalı şair Robert Burns’un şiirinden esinlenerek bestelenen “Bu bir elveda değil, bu sadece hoşçakal” anlamına gelen “Auld Lang Syne” şarkısını el ele söyleyerek İngiliz meslektaşlarına veda ettiler.

Oylamadan sonra, İngiliz parlamenterler için bir resepsiyon verildi. Resepsiyona Brexit karşıtı milletvekilleri katılırken, ayrılık yanlısı milletvekilleri ise kararı kutlamak için ülkelerine dönmeyi tercih etti.

İLK KEZ BİR ÜYE BİRLİKTEN AYRILIYOR

Avrupa Birliği İngiltere’nin birlikten ayrılması nedeniyle önemli bir darbe aldı. İlk kez bir AB üyesi, bütün çağrılara rağmen birlikten ayrıldı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Konsey Başkanı Charles Michel, ayrılık anlaşmasını gazetecileri davet etmeden imzalamıştı. İngiliz bayrağının AB binası önünden çekilmesi için de bir tören öngörülmedi.

Brexit anlaşmasıyla AB’de bir dönem kapanırken, AB-İngiltere ilişkilerinin geleceğini belirleyecek zorlu müzakerelere geçilecek. Taraflar, Aralık 2020’ye kadar müzakereleri sürdürecek. Eğer yeniden uzatma istenirse, İngiltere bunu Haziran ayı sonuna kadar AB’ye bildirecek.

İngiltere’nin AB temsilcisi Tim Barrow, Çarşamba sabahı Londra’nın AB’den ayrılma konusundaki tüm yasal yükümlülüklerini yerine getirdiğini gösteren resmi belgeyi Avrupa Konseyi’ne sundu. AP’nin onayının ardından son kez Avrupa Konseyi de Perşembe günü anlaşmayı onayladıktan sonra, İngiltere 47 yıldır üye olduğu AB’den Cuma günü çıkacak.

İngiltere Parlamentosu ülkenin AB’den ayrılmasının (Brexit) koşullarını düzenleyen anlaşmayı 9 Ocak’ta onaylamış, daha sonra Kraliçe 2. Elizabeth’in de onayıyla yasalaşmıştı.

Avrupa Parlamentosu’nda İngiltere’yi temsil eden 73 sandalye, AB üyesi 27 ülkeye nüfusları oranında dağıtılacak.

İngiltere, Cuma gece yarısı 47 yıllık üyeliğinin ardından Avrupa Birliği’nden ayrılacak ilk ülke olacak.

İskoçya Bölgesel Parlamentosu, Birleşik Krallık’ın Cuma günü Avrupa Birliği’nden ayrılacak olması nedeniyle bir kez daha bağımsızlık referandumu yapılmasını istiyor. Parlamentoda yapılan oylamada bölgesel hükumetin yeni referandum girişimi 64’e karşı 54 oyla kabul edildi.

Macron: Türkiye, Libya’ya paralı asker göndererek Berlin Anlaşmasını ihlal ediyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder