4 Şubat 2020 Salı

ABD’de Demokrat Parti, Iowa’daki ön seçimin sonucunu açıklayamadı

ABD’de 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi Demokrat Parti’nin Iowa eyaletinde yapılan ilk ön seçiminin sonuçları açıklanamadı. Yetkililer, bu duruma gerekçe olarak “sonuçların tutarsız olmasını” gösterdi.

BOLD ABD’deki başkanlık seçiminde yarışacak Demokrat adayın belirlenmesi için Iowa eyaletinde ön seçimler yapıldı. Sonuçlar oy sayımındaki “tutarsızlık” nedeniyle açıklanamadı. Demokratlar ön seçimin sonuçların gün içinde açıklamayı umuyor.

ABD’de 3 Kasım 2020’de yapılacak 59’uncu başkanlık seçimleri, Iowa eyaletinde yapılan ön seçimlerle başladı.

11 adayın katıldığı ön seçimde oy sayım işlemi 1600’den fazla okulda, kütüphanede ve kilisede yapılmıştı. Sayım işleminde yaşanan sıkıntıların nedeninin “siber saldırı olmadığı” açıklandı.

SANDERS YARIŞI ÖNDE GÖTÜRÜYORDU

İlk sonuçlara göre Bernie Sanders, Pete Buttigieg’in önünde ilk sıradaydı ve zaferini ilan etmişti.

Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, oyların çok yavaş sayıldığını ve oy sayımı sisteminde “ciddi eksiklikler” olduğu eleştirisini getirdi.

Ön seçimin organizatörlerinden bazıları ise aksaklıklardan seçim için hazırlanan cep telefonu uygulamasını sorumlu tuttu. Eyalet çapında sonuçları ulaştırması gereken uygulama çalışmadığı için sonuçların manuel olarak girildiği belirtildi.

CUMHURİYETÇİ PARTİ’DEN DEMOKRATLARA ELEŞTİRİ

Cumhuriyetçi Parti de Iowa’da ön seçim yaptı, ancak Başkan Trump’ın karşısında ciddi bir aday bulunmadığı için Trump oyların yüzde 97’sini aldı.

Başkan Trump’ın kampanya sorumlusu Brad Parscale, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Demokratları “Ön seçim bile yapamıyorlar, ülkeyi nasıl yönetecekler?” şeklinde eleştirdi.

ABD’DE BAŞKANLIK SEÇİM SÜRECİ

ABD’de partiler çok sayıda aday adayının katıldığı ve yaklaşık 5 ay süren ön seçim sürecinin sonunda, parti kongrelerinde kimin başkan adayı olacağını belirliyor.

Ön seçim sürecinde parti toplantıları (caucus) ve sandık başına gidilerek yapılan seçimler (primary) olmak üzere her eyaletin kendi parti yönetiminin belirlediği iki tip seçim uygulanıyor.

Ön seçim sürecinin ardından Demokrat Parti 13-16 Temmuz’da Milwaukee’de, Cumhuriyetçi Parti ise 24-27 Ağustos tarihleri arasında Charlotte’de kendi başkan adayını resmen açıklayacak.

3 Kasım Salı günü yapılacak başkanlık seçimlerinde seçmenler esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy verecek ve ABD’de “Delegeler Kurulu” (Electoral College) adı verilen bu sistemde, her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirlenecek.

Bu sayının yarıdan 1 fazlasına, yani 270 delegeye ulaşan aday başkan olmaya hak kazanacak.

ABD’de Demokrat Parti başkan adayını belirleyecek ön seçim süreci başlıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder