4 Şubat 2020 Salı

Oscar rekortmeni filmler

92. Oscar ödüllerine artık sadece günler kaldı. Sinemanın en iyileri 10 Şubat Pazartesi günü TSİ 04.00’te belli olacak.

BOLD– Altın heykelciği kucaklayacakları öğrenmeye bu kadar az kalmışken Oscar tarihine şöyle bir göz atalım dedik. En çok Oscar kazanarak sinema tarihinde haklı bir yer edinen filmleri hatırlayalım.

TITANIC- 1997

Dünyada 1 milyar dolar hasılat barajını geçen ilk film olan Titanic 1998’de 14 dalda aday gösterildiği Akdemi ödüllerinde 11 ödül almayı başardı. Elbette en iyi film ve James Cameron’la en iyi yönetmen dahil olmak üzere…

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ KRALIN DÖNÜŞÜ-2003

Tolkien’in ölümsüz eserinden Peter Jackson’un sinemaya uyarladığı serinin üçüncü filmi The Return of the King, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo dahil olmak üzere 11 Oscar ödülüne layık görüldü. Kralın Dönüşü’nü 11 ödül kazanan diğer filmlerden ayıran özellik ise aday gösterildiği dalların hepsinde ödül almış olması.

BEN HUR- 1959

Modern sinemanın en etkili epik öykülerinden Ben Hur, yüksek bütçesiyle MGM’yi neredeyse iflasın eşiğine getirmiştir. Neyse ki 11 Oscar alan filmin gişesi çok iyi olmuş ve şirket kara bile geçmiştir. William Wyler’ın yönettiği film, Ben Hur karakterinin Hristiyanlığın doğuşu esnasında yaşadığı haksızlığı ve intikam mücadelesini anlatıyor. Filmin 4 de Altın Küre ödülü oluğunu belirtelim.

BATI YAKASI HİKAYESİ- 1961

Hiç tartışmasız tüm zamanların en iyi müzikali olan West Side Story 1961’de aday gösterildiği 11 kategorinin 10’nunda Oscar heykelini kucaklamayı başardı. Müzikal dalında Altın Küre de kazanan filmin bu günlerde Steven Spielberg tarafından çekilen yeniden çevrimi ise 16 Aralık 2020’de vizyonda olacak.

İNGİLİZ HASTA- 1996

Michael Ondaatje’nin aynı adlı romanından uyarlanan The English Patient 1997’de 12 dalda aday gösterilip 9 ödül almayı başardı. Film aynı yıl Altın Küre’de de en iyi film seçildi.

GIGI- 1958

Müzikallerin altın çağını yaşadığı dönemin filmlerinden olan Gigi, En İyi Film ve En İyi Yönetmen de dâhil olmak üzere 9 dalda Oscar kazandı.

SON İMPARATOR- 1987

Usta yönetmen Bernardo Bertolucci’nin imzasını taşıyan film Çin Halk Cumhuriyeti kurulmadan hemen önceki son Çin İmparatoru’nu yürek burkan öyküsünü anlatıyor. 9 dalda ödüle aday gösterilen film bu ödüllerin 9’unu da almayı başarmıştır.

RÜZGAR GİBİ GEÇTİ- 1939

Amerikan İç Savaşı sırasında yaşananları anlatan film, en iyi aşk öykülerinden sayılıyor. Clark Gable ve Vivien Leigh’in başrolde olduğu film 9 dalda Oscar almayı başardı.

İNSANLAR YAŞADIKÇA- 1953

Fred Zinnemann’ın yönettiği ve başrollerini Burt Lancaster, Deborah Kerr ve Montgomery Clift’in paylaştığı From Here to Eternity, 1954 Oscar Ödül Töreni’nde aday gösterildiği 8 dalda Oscar Ödülü kazandı.

RIHTIMLAR ÜZERİNDE- 1954

Efsane oyuncu Marlon Brando’nun başrolde olduğu ve Elia Kazan’ın yönettiği One The Waterfront 8 dalda Oscar almayı başarmış bir başyapıttır.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder