5 Şubat 2020 Çarşamba

Bakan Selçuk’un asgari ücrette Türkiye’yi kıyasladığı ülkeler Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan’dan ibaret

Asgari ücretin satın alma gücü paritesi itibarıyla Türkiye, Arnavutluk, Yunanistan, İspanya’nın önünde yer alıyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un övünme vesilesi tabloda Lüksemburg, Almanya, İngiltere, Belçika dile getirilmiyor.

BOLD – Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, asgari ücretin satın alma gücü paritesine oranında Avrupa’da 8’inci sıraya yükselen Türkiye’nin, asgari ücreti en fazla artıran ikinci ülke olduğunu söyledi.

LÜKSEMBURG’UN GERİSİNDE, LETONYA’NIN ÖNÜNDE

Türkiye satın alma paritesi itibarıyla Lüksemburg, Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, İngiltere ve İrlanda’nın gerisinde yer alıyor.

Arnavutluk, Letonya, Karadağ, Bulgaristan, Sırbistan, Portekiz, Yunanistan ve İspanya ise Türkiye’yi takip ediyor.

Bakan Selçuk, Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2020’nin ilk yarısına dair açıkladığı asgari ücret verilerini değerlendirdi.

ENFLASYON ORANININ 3 PUAN ÜZERİNDE ZAM YAPTIK

Asgari ücreti 2020 için brüt 2 bin 943, net 2 bin 324 lira şeklinde belirlendiklerini hatırlatarak, Türkiye’deki asgari ücretin birçok AB üyesi ülkeye göre daha iyi durumda olduğunu söyledi.

Eurostat verilerinin bunu eyit ettiğini ifade eden Selçuk, “2019’da net 2 bin 20 lira olan asgari ücreti, bu yıl yüzde 15 artışla net 2 bin 324 liraya yükselttik. Enflasyonun yaklaşık 3 puan üzerinde sağlanan artış ile Avrupa’da asgari ücreti geçen yıla göre en fazla yükselten ikinci ülke olduk ” bilgisini paylaştı.

27 ÜLKE ARASINDA 15’İNCİLİKTEN 8’İNCİLİĞE YÜKSELDİ

Türkiye’nin 2020 itibarıla uygulanan asgari ücretin satın alma gücü paritesine göre İspanya, Yunanistan, Portekiz, Sırbistan ve Bulgaristan’ın da aralarında olduğu birçok Avrupa ülkesini geride bıraktığını ifade etti.

Zehra Selçuk, “Türkiye, 2020 itibarıyla uygulanan asgari ücretin satın alma gücü paritesine göre İspanya, Yunanistan, Portekiz, Sırbistan ve Bulgaristan’ın da aralarında olduğu birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı. Asgari ücretin satın alma gücü paritesine göre karşılaştırmasına baktığımızda AB’ye üye 27 ülke arasında 2015 yılında 15’inci sırada, 2019 yılında 10’uncu sıradayken bu yıl ülkemiz 8’inci sıraya yükselmiş durumda” dedi.

ASGARİ ÜCRETİN EURO BAZINDA KARŞILIĞI 440 EURO

Türkiye, 440 euroya tekabul eden asgari ücreti ile 26 Avrupa ülkesi içinde sondan 6’ncı sırada yer alıyor. Ancak asgari ücretin satın alma gücü standardına bakıldığında sıralama büyük değişiklik gösteriyor.

Eurostat’ın tahmini verilerine göre Türkiye’de asgari ücretin satın alma gücü standardı bin 157 puan. Bu da Türkiye’yi 26 ülke içinde 8’inci sıraya yerleştiriyor.

İSPANYA İLE TÜRKİYE ARASINDA SADECE 26 PUAN FARK VAR

Zirvede bin 705 puan ile Lüksemburg bulunurken Almanya bin 529 ile ikinci sırada bulunuyor. Bu ülkeleri Hollanda (bin 460), Belçika (bin 431), Fransa (bin 397), İngiltere (bin 320) ve İrlanda (bin 287) takip ediyor.

Asgari ücretin satın alma gücü sıralamasında en altta 388 puan ile Arnavutluk yer alıyor. Bu ülkeyi Letonya (579), Karadağ (592), Bulgaristan (618) ve Sırbistan (634) izliyor.

Diğer bazı ülkelerde ise durum şöyle: Portekiz, (858), Yunanistan (904), İspanya (bin 131).

VERİLER GÜNCELLENİYOR

Sıralamaya bakıldığında 15 AB ülkesinde asgari ücretin satın alma gücünün Türkiye’den düşük olduğu görülüyor. AB üyesi olmayan Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan’da eklendiğinde 26 ülke içerisinde 18 ülke Türkiye’nin gerisinde kalıyor.

Eurostat’ın bu tahmini verileri ilerleyen günlerde güncelleniyor.

GERÇEK FİYAT VE HACİM KARŞILAŞTIRILABİLİYOR

Satın alma gücü paritesi (SGP) ayrıntılı tanımlanmış mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranı olarak tanımlanıyor. Böylece ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları giderilip uluslararası anlamda gerçek fiyat ve hacim karşılaştırmaları yapılabiliyor. Bu pariteden yola çıkarak satın alma gücü standardı hesaplanıyor.

Çin virüsü Türkiye ekonomisini tehdit ediyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder