8 Şubat 2020 Cumartesi

Beyaz perdenin kardeş yönetmenleri

Bir sanat eserini birlikte ortaya çıkarmak neredeyse imkansızdır. Yine de bunu başarmış çok sayıda isim var. İşte yedinci sanatın kardeş yönetmenleri…

BOLD – Bir film çekmek çok karmaşık ve zorlu bir süreçtir. İşin içine ne kadar isim dahil olursa o kadar fikir ayrılığı doğması da kaçınılmaz olur. Ne var ki bu zorluğun üstesinden gelerek birlikte harika filmler çekmeyi başarmış yönetmen kardeşler mevcut.

LUMIERE KARDEŞLER

Onlar olmasaydı belki de sinema olmazdı. Babalarının hediye ettiği bir kinetoskoptan (hareketli resim sergi cihazı) aldıkları ilhamla sinematografı icat edip patentini de alan Lumiere kardeşler, 22 Mart 1895 günü Paris’te 35 kişilik bir topluluğa “Trenin Gara Girişi”ni gösterdiler. Yedinci sanat işte böyle başladı.

DARDENNE KARDEŞLER

Cannes’da tam 8 ödül almış Belçikalı Jean Pierre ve Luc Dardenne kardeşler; Rosetta, Oğul, Lorna’nın Sessizliği, Bisikletli Çocuk ve son bu yıl seyirci önüne çıkardıkları Genç Ahmed gibi filmlerle sinema dünyasında haklı bir üne sahipler.

WACHOWSKI KARDEŞLER

Şu sıralar dördüncüsü çekilen Matrix serisi bile tek başına Lana ve Lilly Wachovski’nin sinemada bir yer edinmesi için yeterli. Bulut Atlas’ı gibi yenilikçi filmlere ve “Sense8” gibi ses getirmiş dizilere imza atan yönetmen kardeşler yapımcı olarak da birçok çalışmada yer aldılar.

RUSSO KARDEŞLER

Kariyerlerine birçok düşük bütçeli yapımla adım atan Anthony ve Joe Russo kardeşler büyük çıkışlarını ise Marvel filmleri yaptılar. Kaptan Amerika Kış Askeri ve Kahramanları Savaş filmlerine imza atan Russo kardeşler, son iki Avengers’ta da kamera arkasındaydı.

COEN KARDEŞLER

Kardeş yönetmenlerin en başarılısı hiç şüphesiz Joel ve Ethan Coen… Büyük çıkışlarını iki Oscar’lı Fargo ile yapan Coen’ler; Big Lebowski, İhtiyarlara Yer Yok, Barton Fink, A Serious Man gibi kalburüstü birçok yapıma imza attılar.

NOLAN KARDEŞLER

Nolan’larda yönetmenlik sadece kıymetlimiz Christopher tarafından yerine getirilse de Jonathan Nolan’ın filmografisi olmasa “Akıl Defteri”, “Prestij”, “Kara Şövalye Yükseliyor”, “Yıldızlararası” gibi filmler şimdiki gibi olmazdı.

TAYLAN BİRADERLER

Kariyerlerini “Okul” ve “Küçük Kıyamet” gibi nisbeten başarılı korku filmleri ve TV dizileri ile kurmaya başlayan Yağmur ve Durul Taylan ilk çıkışlarını “Vavien” ile yaptılar. İkili şu sıralar Engin Günaydın ve Haluk Bilginer başrolde olduğu “Azizler” ile 10 yıl aradan sonra sinema perdesine dönmeye hazırlanıyor.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder