8 Şubat 2020 Cumartesi

Toplum sosyal yardımlara muhtaç hale getirilmiş

A.Y’nin Hatay’da valilik önünde çocuklarını geçindiremediği için kendini yakması dikkatleri bir kez daha toplumun muhtaç kesimine çevirdi. AKP iktidarı döneminde sosyal yardımlarla geçinen kişi sayısının 17 milyon sınırına dayandığı ortaya çıktı.

BOLD – Uzun süredir işsiz olduğu belirtilen A.Y. adlı vatandaş, Hatay Valiliği önünde “çocuklarım aç” diyerek kendini yaktı. Yangın tüpleriyle müdahale edilen A.Y, hastaneye nakil sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. A.Y’nin bu eylemi ülkedeki yardıma muhtaç yurttaşları gündeme getirdi.

AÇLIK SINIRI 5 KAT ARTTI, VATANDAŞ YARDIMLARLA GEÇİNİYOR

Ekonomik kriz can yakmaya devam ediyor. Türkiye’de açlık sınırı 17 yılda 5 kattan fazla arttı. İşsizler ordusuna her ay yenileri ekleniyor. Ülke nüfusunun yüzde 40’tan fazlası asgari ücretle çalışıyor. Ekonomik krizle birlikte işsiz ve yoksul sayısında yaşanan artış, bütçeden yapılan sosyal yardım harcamalarını rekor düzeye çıkardı. 2015’te 33.7 milyar lira olan sosyal yardım ödemeleri 2020 yılı için 69.5 milyar lira olması bekleniyor.

TOPLUMUN 5’TE BİRİ YOKSUL

Cumhurbaşkanlığı 2020 Yıllık Programı’na göre, Türkiye’de yoksulluk oranı yüzde 21.2. En zengin yüzde 20’lik grubun yıllık kullanılabilir gelirden aldığı payın en yoksul yüzde 20’lik grubun aldığı paya oranı 7.8. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından açıklanan İnsani Gelişme Endeksi’nde Türkiye, 189 ülke içerisinde 64. sırada yer alıyor. Toplam 16 milyon 831 bin 210 kişi, aldığı sosyal yardımlarla ayakta durabiliyor.

GIDA HARCAMASI İÇİN ASGARİ ÜCRET KADAR PARA GEREKİYOR

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama 2 bin 250 TL’yi buluyor. Bu harcama sadece gıda için yapılması gereken minimum tutarı ifade ediyor. 2003 yılının Ocak ayında 4 kişilik bir aile, günlük minimum 14.6 TL’ye sağlıklı beslenebilirken, bugün ancak 74.99 TL’ye sağlıklı beslenebilmekte. Resmi verilere göre ise işsiz sayısı 4 milyon 396 bine yükseldi. Vatandaşların bankalara olan borcu 2019 sonu itibarıyla 583 milyar lirayı aştı.

 

Başkentgaz vergisini devlete değil yandaş vakıflara verdi

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder