4 Şubat 2020 Salı

Ameliyat maskesi koronavirüsten korumada yetersiz

Çin merkezli koronavirüs salgını sebebiyle birçok insan korunma amaçlı ameliyat maskesi ile dışarıya çıkıyor. Ancak bilim insanları bunların hastalığa karşı yetersiz kaldığını ifade ediyor.

BOLD – Wuhan’da ortaya çıkıp dünyayı tehdit eden koronavirüs salgını sonrası çok sayıda ülkede insanlar sokakta ve toplu taşıma araçlarında maskeyle dolaşmaya başladı.

KRONİK HAVA KİRLİLİĞİ VEYA HASTALIKLARA KARŞI

Uzak Doğu ülkelerinde maske yıllardır yaygın şekilde kullanılıyor. Kimileri toplu taşıma araçlarında hastalık kapmamak, kimileri de kronik hava kirliliğine karşı bunu tercih ediyor. Uzak Doğu harici bölgelerde ise dışarı çıkarken maske takmaya pek rastlanılmıyor.

Peki maske takmak koronavirüse karşı verimli bir önlem mi?

N95 TÜRÜ MASKELER DAHA ETKİLİ OLUYOR

ABD merkezli bilim haberleri sitesi Live Science’a konuşan Vanderbilt Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Dr. William Schaffner, sıradan ameliyat maskelerinin koronavirüse karşı etkili bir koruma sağlamadığını söylüyor.

N95, ameliyat maskelerinden daha kalın ve kullanımı zor olduğundan uzun süreli tavsiye edilmiyor.

Virüse karşı koruma sağlayan maske türü ise N95 diye biliniyor. Maske adını, havadaki küçük parçacıkların en az yüzde 95’ini filtrelemesinden alıyor.

Ameliyat maskelerinden daha kalın ve kullanımı zor olduğundan Schaffner şu aşamada N95 maskelerinin halk tarafından kullanılmasını tavsiye etmiyor.

İYİ KONTROL EDİLMELİ, HİÇ BOŞLUK KALMAMALI

N95’lerin etkili olması için de takıldıktan sonra kontrol edilmesi ve maske ile yüz arasında en küçük bir boşluk bile kalmaması gerekiyor.

Bu tür maskeler, virüs taşıdığı düşünülen hastalarla ilgilenen doktorlarca kullanılıyor.

Schaffner, “Maskeyi ihtiyaç duyduğumda yarım saat takabiliyorum. Sonra karantina odasından çıkıp, biraz nefeslenme ihtiyacı duyuyorum. İşe ancak ondan sonra devam edebiliyorum” diyor.

AMELİYAT MASKELERİ SAVRULMA HALİNDE İŞLEVSEL

Dr. Schaffner’e göre sıradan ameliyat maskeleri doktorların ameliyat sırasında hastalarına bakteri veya virüs bulaştırmaması için kullanılıyor. Etraflarında boşluk olması sebebiyle kesin koruma mümkün değil.

Çevredekilerin öksürmesi veya hapşırması neticesi ortaya çıkan sıvıların bir kişinin doğrudan solunum sistemine savrulması durumunda ameliyat maskeleri bunu engelleyebilir.

BEDENE GÖZLERDEN GİRME İHTİMALİ DE BULUNUYOR

Fakat virüslerin havada daha küçük parçacıklarla seyahat edip ameliyat maskesinin etrafındaki boşluklardan solunum sistemine girmesini engelleyemez.

İngiltere’de yayımlanan Independent gazetesine konuşan İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu’ndan Dr. Jake Dunning ise halkın maske takmasının büyük bir fayda sağlayacağına dair çok az kanıt olduğunu belirtiyor.

Independent, koronavirüsün bedene gözlerden girebileceğine dair uyarılara da dikkat çekerek maskenin bir garanti sağlamadığını vurguluyor.

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyelerinden kamuoyuna çağrı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder