5 Şubat 2020 Çarşamba

Erdoğan ve Putin telefonda İdlib ve Libya’yı görüştü

Tayyip Erdoğan, Putin ile İdlib konusunda telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’de meşru müdafaa hakkını en sert şekilde kullanmaya devam edeceği mesajını verdi.

BOLD AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre, Erdoğan görüşmede, İdlib’de çatışmaların önlenmesi maksadıyla bölgeye sevk edilen Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına Esad rejimi tarafından düzenlenen saldırının, Suriye’de barış için yürütülen ortak çabalara darbe vurduğunu ifade ederek, Türkiye’nin benzer saldırılara karşı meşru müdafaa hakkını en sert şekilde kullanmaya devam edeceğini belirtti.

Görüşmede, Suriye ve Libya’daki diğer gelişmeler ile ikili ilişkiler de ele alındı.

KREMLİN’İN AÇIKLAMASINDA SALDIRIDAN BAHSEDİLMEDİ

Rusya uzmanı Kerim Has, “Kremlin’in, Türk tarafının talebiyle yapılan Putin-Erdoğan görüşmesine dair bilgi notunda Türk medyasından farklı olarak, Türk askerinin kaybına yol açan saldırıdan bahsedilmezken, iki ülke savunma bakanlıklarının vakit geçirmeksizin etkili koordinasyona gitmeleri gerektiğinin” ifade edildiğine dikkati çekti.

Has, sözlerine şöyle devam etti: “Bunların yanı sıra Putin ile Erdoğan’ın Libya’da 12 Ocak itibariyle yapılan ateşkes çağrısının ve 19 Ocak’ta Berlin’deki konferans sonuçlarının hayata geçirilmesinin önemi üzerinde görüş alışverişinde bulundukları da ifade ediliyor Kremlin’in açıklamasında.”

HAS: ANKARA RETORİK DÜZEYDE TEPKİLER GÖSTEREBİLECEK

Has, sözlerini şöyle sürdürdü, “Tek başına Erdoğan ile Putin’in (telefon) görüşmesine dair Türk medyasına yansıyanlarla Kremlin’in bilgi notu arasındaki farklar dahi Moskova’nın İdlib ve Libya’da mevcut politikasını devam ettireceğine, Ankara’nın ise ancak retorik (belagat) düzeyinde tepkiler gösterebileceğine işaret ediyor.” dedi.

Erdoğan ile Putin arasındaki telefon konuşması Türk Ordusu ve İdlib’deki Beşar Esad güçlerinin arasında 20’den fazla askerin ölümüne neden olan çatışmalardan bir gün sonra geldi.

Pazar ve pazartesi geceleri Suriye Ordusu’nun topçu ateşinde 5 Türk askeri ve 3 sivil hayatını kaybetmişti. Ankara ise Suriye mevzilerini bombalayarak karşılık vermiş, Associated Press haber ajansına göre saldırıda 13 kişi öldürülmüştü.

Erdoğan’dan Esad’a: “Rejim gözlem noktalarımızın gerisine çekilmezse bu işi bizzat Türkiye yapar”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder