6 Şubat 2020 Perşembe

Rusya desteğindeki Suriye güçlerinin İdlib’de ilerleyişi sürerken BMGK acil toplanıyor

Rusya desteğindeki Suriye rejim güçlerinin, Türkiye’ye rağmen İdlib’de ilerleyişi devam ediyor. Son günlerde çatışmaların yoğunlaştığı Serakib’de Suriye Ordusu kontrolü sağlarken, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi çatışmaları görüşmek için acil toplanma kararı aldı.

BOLD – Rusya destekli Suriye ordusu Türkiye’ye rağmen İdlib’de ilerlemeye devam ediyor. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye’nin kuzeybatısında yer alan Serakib kentinin Suriye hükumeti tarafından kontrol altına alındığını duyurdu.

Suriye devlet televizyonu da muhalif güçlerle süren yoğun çatışmalar sonrası Esad güçlerine ait askeri unsurların Serakib kentine girdiğini duyurdu. Ayrıca bölgedeki bazı Türk gözlem noktalarının da kuşatma altına alındığı ileri sürüldü. Ancak muhalif yayın organı Shaam haber ajansı Suriye ordusunun Serakib bölgesine girmediğini iddia etti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ordusuna ait unsurların Şubat sonuna kadar Türk gözlem noktalarının gerisine çekilmemesi halinde adım atacakları mesajını vermişti.

ŞAM YÖNETİMİ: ERDOĞAN’IN SURİYE PROJESİ ÇÖKTÜ

Esad yönetimi uzun süredir muhaliflerin elinde olan ve kapatılan Şam-Halep yolunun kontrolünü yeniden almak istiyor. Serakib kenti de bu yol üzerindeki muhaliflerin kontrolünde olan son bölge. Bu kent aynı zamanda ülkenin doğu ve batı noktalarını birleştiren hat üzerinde kritik bir konumda bulunuyor.

Türkiye’nin bölgede 12 askeri gözlem noktası bulunuyor. İdlib’de Suriye ordusunun bu gözlem noktalarından birine saldırısı sonucu 3’ü sivil, 5’i asker olmak üzere toplam 8 kişi hayatını kaybetti. Türkiye’nin karşı saldırılarında ise Associated Press haber ajansı 13 Suriye askerinin öldüğünü açıklamıştı.

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya konuşan ve adı verilmeyen Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığından bir yetkili, “Suriye Arap Ordusu’nun ilerleyişiyle birlikte Erdoğan’ın Suriye projesinin de çöktüğünü” ifade etti.

ABD’DEN RUSYA’YA UYARI: ÇATIŞMAYA SON VERİN

İdlib’de yoğunlaşan çatışmalar için ABD’nin ‘çok çok endişeli’ olduğunu söyleyen Beyaz Saray’ın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “Bu tehlikeli çatışmaya bir an önce son verilmelidir. Rusya politikalarını değiştirmeli.” dedi.

Jeffrey ayrıca, “Suriye saldırısında sadece Rusları değil, aynı zamanda İran ve Hizbullah’ın da aktif rol aldığını görüyoruz.” şeklinde konuştu.

BMGK, İDLİB İÇİN ACİL TOPLANIYOR

Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) İdlib’de artan çatışmaları görüşmek üzere ABD, Fransa ve İngiltere’nin çağrısı üzerine bugün acil olarak toplanıyor.

BMGK diplomatları, toplantının kamuya açık olarak düzenleneceğini bildirdi.

Toplantıda, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in, pazartesi günü iki ordunun çatıştığı Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib kentindeki durum hakkında Konsey’e bilgi vermesi bekleniyor.

“Türkiye, El Kaide ve IŞİD militanlarını Libya’ya gönderdi” iddiası

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder